Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σημεία των ... καιρών

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών -με επικεφαλής τον «εκσυγχρονιστή» υπουργό Ν. Χριστοδουλάκη- δεν απέφυγε τον πειρασμό να κινηθεί στην «πεπατημένη». Οπως οι προκάτοχοί του στο υπουργείο (εκσυγχρονιστές και μη) έτσι και ο Ν. Χριστοδουλάκης, έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημοσιοποίηση καταλόγων με ονόματα -κυρίως μικρών και άγνωστων- επιχειρήσεων, οι οποίες «τιμωρήθηκαν» με τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις για διάφορες φορολογικές παραβάσεις.

Ο χρόνος, που δημοσιοποιήθηκαν οι δυο πρώτες λίστες (προχτές με τις 12 επιχειρήσεις που τιμωρήθηκαν με πρόστιμα ύψους 25,5 δισ. δραχμών επειδή εξέδιδαν ή έπαιρναν εικονικά τιμολόγια) και χτες άλλες 16 (ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης κλπ. που τιμωρήθηκαν με «φορολογικό λουκέτο» για διάστημα από 10 ως 30 μέρες), δεν είναι τυχαίος. Εχει να κάνει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει φιλολαϊκό προσωπείο, με στόχο την ψηφοθηρία ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτώβρη. Οχι, ο κύριος Χριστοδουλάκης, δεν πρωτοτύπησε. Εκανε αυτό που έκαναν και όλοι οι μέχρι σήμερα υπουργοί Οικονομικών τα τελευταία 22 χρόνια στις παραμονές κάθε εκλογικής αναμέτρησης.

Αν ανατρέξει κανείς στα δημοσιεύματα των εφημερίδων του παρελθόντος, θα βρει σίγουρα (2- 3 μήνες πριν τις δημοτικές, τις εθνικές εκλογές ή τις ευρωεκλογές) παρόμοιες λίστες και μάλιστα με πολύ πιο τρανταχτά ονόματα όπως και πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα στους παραβάτες. Θα βρει επίσης και δηλώσεις των εκάστοτε υπουργών Οικονομικών, που -έχοντας το μάτι στραμμένο στις εκλογές- εμφάνιζαν τον εαυτό τους και το κυβερνών κόμμα σαν τον «Ρομπέν των Δασών» εναντίων των φοροκλεφτών, των φοροφυγάδων και κάθε είδους φοροαπατεώνων. Απώτερος στόχος τους να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι το κόμμα τους (ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ) δεν «τα βάζει» μόνο με τους μικρούς, αλλά τολμά να «τα βάλει» και με τα μεγάλα συμφέροντα...

Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία των κυβερνώντων, δεν μπορεί να αποκρυβεί. Οποιος θέλει να βρει την αλήθεια, δεν έχει παρά να αναζητήσει αν οι μέχρι σήμερα (γαλαζοπράσινες) πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών εφάρμοσαν τις τιμωρίες, που είχαν ανακοινώσει ότι επιβλήθηκαν στις διάφορες επιχειρήσεις φοροπαραβάτες. Το γεγονός ότι όλες οι μέχρι σήμερα πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών έδιναν με προθυμία λίστες με ονόματα επιχειρήσεων φοροφυγάδων - φοροκλεφτών και φοροαπατεώνων καθώς και τα τσουχτερά πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν, αλλά ποτέ δεν έκαναν έναν απολογισμό (που να δείχνει αν τελικά εισπράχθηκαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί) λέει πολλά.

Ισως, αν γινόταν ένας τέτοιος απολογισμός, να έβγαζε πολλά άπλυτα στη φόρα. Ισως να αποδεικνυόταν ότι οι μικρές επιχειρήσεις πλήρωσαν στην ώρα τους τα φοροπρόστιμα που τους επιβλήθηκαν (γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή), ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες να μην πλήρωσαν δεκάρα (κι αυτό είναι το πιθανότερο), επειδή είχαν «τα μέσα». Ηταν άραγε τυχαίο, ότι το 1994 (παραμονές εκλογών) λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση λίστας με ονόματα φοροφυγάδων από το υπουργείο Οικονομικών (μεταξύ των οποίων και το όνομα του μεγάλου επιχειρηματία και εκδότη εφημερίδας), ακολούθησε δήλωση... μετανοίας από τον τότε υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο και φυσικά απαλλαγή του μεγαλοεπιχειρηματία από κάθε κατηγορία;

Ο καθένας, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ