Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Μοναχικός, ευάλωτος και υποτελής

Κατά την εποχή του Αλέξανδρου Δουμά και την «Τριών σωματοφυλάκων» που ήταν τέσσερις, μαζί με τον Ντ' Αρτανιάν, χαρακτηριστικός ήταν ο όρκος τους: «Ο ένας για τους τρεις και οι τρεις για τον ένα».

Στη σημερινή εποχή αυτό που καλλιεργείται, ως υποκατάστατο αρχών και αξιών, είναι ο αφορισμός: Ο καθένας για τον εαυτό του, ή στη χυδαιότερη απλοελληνική: «Ο καθένας για πάρτη του».

Καλλιεργείται δηλαδή, συστηματικά και ύπουλα, ότι ο καθένας λειτουργεί, ή πρέπει να λειτουργεί, ως μονάδα και όχι ως μέλος ενός κοινωνικού συνόλου, που διαφοροποιείται στις επιμέρους ομάδες ταξικών συμφερόντων, και πολιτικών, φιλοσοφικών, θρησκευτικών αντιλήψεων και επιλογών.

Ετσι ο άνθρωπος - μονάδα και όχι ως στοιχείο της κοινωνικότητας, της συλλογικότητας και της ταξικότητας, ο «βιονικός» άνθρωπος της «νέας τάξης», εγκαταλείπεται ως έρμαιο της παγκοσμιοποίησης και όσων δεινών τη συνοδεύουν. Μοναχικός, ανίσχυρος, ευάλωτος και συμβιβασμένος απέναντι στους αφέντες της «μοίρας του», προσδιορισμένης με το «κισμέτ» της εγκαρτέρησης και της υποταγής.

Αλλά και πάλι χρησιμοποιείται το γνωστό παραμύθι ότι ο καθένας, δηλαδή, μπορεί να γίνει... Ροκφέλερ.

Ετσι, σύμφωνα με ένα παραμυθάκι - ανέκδοτο, ένας φτωχός νέος πηγαίνει σε ένα μεγάλο αφεντικό για να ζητήσει δουλιά. Αλλά τον διώχνουν και μάλιστα χυδαία.

Καθώς βγαίνει, όμως, ο νέος βλέπει μια καρφίτσα. Σκύβει, τη μαζεύει με... ευλάβεια και την καρφιτσώνει στο πέτο του. Το αφεντικό που βλέπει από το παράθυρο αναφωνεί:

-- Κρατείστε τον. Αυτός είναι για μένα, και τον προσλαμβάνει αμέσως. Και σε μικρό διάστημα, όπως λένε τα πλάνα παραμύθια, ο φτωχός, αλλά τόσο οικονόμος νέος, έγινε χαλίφης στη θέση του χαλίφη και μπορεί να παντρεύτηκε και τη μοναχοκόρη και το πακέτο των μετοχών...


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ