Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών

ΜΠΑΝΤΑΡ ΣΕΡΙ ΜΠΕΓΚΑΒΟΥΑΝ.-

«Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε το διάλογο ανάμεσα στη ΛΔ Κορέας και τις ΗΠΑ. Ολα πήγαν ικανοποιητικά», ήταν οι πρώτες φράσεις που είπε ο υπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, Πάεκ Ναμ Σουν μετά τη χτεσινή σύντομη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού (ASEAN) στο Μπρουνέι. Ακολούθως, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου του ASEAN, ο Πάεκ σημείωσε πως η ΛΔ Κορέας θα ανταποκριθεί «δεόντως, εάν η Ουάσιγκτον απομακρύνει το ξίφος του πολέμου και προσέλθει σε συνομιλίες δίχως προκαταλήψεις».

Οσο για τον Κόλιν Πάουελ; Ο Πάουελ έκανε λόγο για μία «καλή και σύντομη συζήτηση», ενώ πρόσθεσε πως ο Ρώσος ομόλογός του Ιγκόρ Ιβάνοφ «που επισκέφθηκε στις αρχές της βδομάδας την Πιονγκ Γιανγκ είχε ενθαρρύνει τους Βορειοκορεάτες να κινηθούν προς την κατεύθυνση που έχουν χαράξει τελευταία». Πάντως, λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, με αφορμή τη συνάντηση Πάουελ - Ναμ Σουμ, δήλωσε πως στις όποιες «μελλοντικές διμερείς επαφές (με τη ΛΔ Κορέας), οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δώσουν έμφαση σε μία ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων δεσμεύσεων (συμφωνία 1994) για θέματα διάδοσης των πυρηνικών».

Την περασμένη βδομάδα, αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας είχαν εκφράσει τη λύπη τους για το αιματηρό ναυτικό επεισόδιο του περασμένου μήνα, ανακοινώνοντας πως η χώρα είναι έτοιμη για διάλογο με τη γειτονική Ν. Κορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ