Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 Ν»
Δίωξη κατά Ξηρού και Κουφοντίνα

Ο Σάββας Ξηρός παραμένει φρουρούμενος στον «Ευαγγελισμό»

ICON

Ο Σάββας Ξηρός παραμένει φρουρούμενος στον «Ευαγγελισμό»
Ενα βαρύτατο κατηγορητήριο για 85 τρομοκρατικές ενέργειες της «17 Ν», στις οποίες φέρεται να ομολόγησε τη συμμετοχή του, περιλαμβάνει η ποινική δίωξη που άσκησε χτες ο εισαγγελέας Εφετών Κυρ. Καρούτσος κατά του 40χρονου αγιογράφου Σάββα Ξηρού (ή «Μιχάλη»). Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, άκουσε ψύχραιμος από το κρεβάτι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλεύεται, την απαρίθμηση των κατηγοριών από τα χείλη του εισαγγελέα: «Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατασκευή - προμήθεια - κατοχή εκρηκτικών υλών προς εφοδιασμό της οργάνωσης αυτής, διακεκριμένη οπλοκατοχή από κοινού, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και κατά συναυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ληστεία μετά φόνου και έκρηξη». Οι κακουργηματικές αυτές πράξεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δολοφονία του Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου, πλοιάρχου Ουίλιαμ Νορντίν, του εισαγγελέα Κώστα Ανδρουλιδάκη, του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη, του εφοπλιστή Κωστή Περατικού, του πρώην διοικητή της ΕΤΕ Μιχάλη Βρανόπουλου, του Τούρκου ακολούθου Τύπου Τσετίν Γκιοργκιού, του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς και του αστυφύλακα Χρ. Μάτη στη ληστεία της ΕΤΕ Κ. Πετραλώνων. Επίσης, την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των βουλευτών Γ. Πέτσου και Ελ. Παπαδημητρίου, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παν. Ταρασουλέα, του πρώην υπουργού Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασσά, στην οποία σκοτώθηκε ο νεαρός Θάνος Αξαρλιάν και του επιχειρηματία Β. Βαρδινογιάννη.

Για τις παραπάνω πράξεις ασκήθηκε ποινική δίωξη και εναντίον του καταζητούμενου και φυγόδικου πλέον Δημήτρη Κουφοντίνα ή «Λουκά». Η δίωξη θα διαβιβαστεί στον ειδικό ανακριτή, ο οποίος θα εκδώσει σχετικό ένταλμα σύλληψης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Κουφοντίνα.


Eurokinissi

Σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί τον Σ. Ξηρό στο νοσοκομείο και ο ειδικός ανακριτής, πρόεδρος Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκος, προκειμένου να του δώσει προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη βδομάδα. Το πιθανότερο είναι ότι και τότε ο ίδιος θα μεταβεί στον «Ευαγγελισμό», αφού ο κατηγορούμενος θα παραμείνει εκεί άλλες δέκα περίπου μέρες.

Αργά χτες το βράδυ κρίθηκε προφυλακιστέος και ο κατηγορούμενος Νίκος Παπαναστασίου (ή «Νικήτας νούμερο ένα»), μετά την απολογία του στον ειδικό ανακριτή, παρουσία του συνηγόρου του Παν. Ρουμελιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολούθησε και ενώπιον του ανακριτή να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στη «17 Ν».

Η σύσκεψη των εισαγγελέων

Σύσκεψη με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγ. Κρουσταλλάκη είχαν χτες το μεσημέρι στο γραφείο του όλοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί, που ασκούν εποπτεία στο προανακριτικό και ανακριτικό έργο για τη «17 Ν». Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η αναγκαιότητα επίσπευσης όλων των ανακρίσεων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων, αλλά και η αποφυλάκιση των κατηγορουμένων μετά τη συμπλήρωση της 18μηνης προσωρινής τους κράτησης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο εισαγγελέας του ΑΠ ζήτησε πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες των υφισταμένων του και στο τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα δικονομική πορεία της υπόθεσης.

Ο καταζητούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας

Eurokinissi

Ο καταζητούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας
Ο ίδιος δήλωσε αργότερα: «Στη συνάντηση που είχα σήμερα με τους εισαγγελείς Εφετών Πέτρο Βέρροιο και Κυριάκο Καρούτσο και τους εισαγγελείς Πρωτοδικών Σωτήρη Μπάγια και Ιωάννη Διώτη, βρήκα την ευκαιρία να τους εκφράσω την ικανοποίησή μου για τον άψογο τρόπο με τον οποίο επιτελούν τα εισαγγελικά τους καθήκοντα, εξασφαλίζοντας έτσι τη νομιμότητα των ανακριτικών ενεργειών. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία ο όποιος κατηγορούμενος, για όσο σοβαρή και ειδεχθή πράξη, πρέπει να έχει κατοχύρωση των υπερασπιστικών του δικαιωμάτων και κυρίως δικαιούται να έχει τη συμπαράσταση συνηγόρου. Ο θεσμός του συνηγόρου είναι κατάκτηση της δημοκρατίας και το έργο του είναι ιερό. Επιπλέον, ο κατηγορούμενος δικαιούται το τεκμήριο της αθωότητας μέχρις ότου το αρμόδιο δικαστήριο αποφανθεί για την ενοχή του. Η εισαγγελική αρχή, πέραν των προσπαθειών της για την ανακάλυψη της αλήθειας, εγγυάται το σεβασμό των πιο πάνω αρχών που αποτελούν κόσμημα του νομικού μας πολιτισμού».

Μόνο που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το τεκμήριο της αθωότητας έγινε «κόσκινο» προ πολλού και οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της «17 Ν» έχουν αποκτήσει τη «στάμπα» του τρομοκράτη από τη στιγμή της σύλληψής τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ