Κυριακή 4 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Το 13ο Καραβάνι Φιλίας και Ειρήνης

Το 13ο Καραβάνι Φιλίας και Ειρήνης έφτασε την Κυριακή, 21 Ιούλη, στην Κούβα μετά από 20 μέρες ταξιδιού. Το Καραβάνι ξεκίνησε από τον Καναδά, διέσχισε 90 πόλεις σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ, καταφέροντας να συγκεντρώσει σχεδόν 80 τόνους φάρμακα, εκπαιδευτικά υλικά, ένα ασθενοφόρο και άλλα οχήματα.

Επικεφαλής του 100μελούς καραβανιού είναι ο ιερέας Λούσιους Ουόκερ, αρχηγός του Διαθρησκευτικού Ιδρύματος για την Κοινή Οργάνωση (IFCO)/ Πάστορες για την Ειρήνη. Στο διεθνές αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρτί», τους υποδέχτηκε ο Σέργιο Κοριέρι, πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου για τη Φιλία των Λαών (ICAP).

Ο Λ. Ουόκερ τόνισε πως, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε αποστείλει γράμμα στο Καραβάνι, ενημερώνοντάς το για τον οικονομικό αποκλεισμό που υπάρχει ενάντια στην Κούβα, πράγμα που, όμως, δεν εμπόδισε τα μέλη του Καραβανιού να περάσουν τα σύνορα και να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Επιβεβαίωσε πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η διαμαρτυρία ενάντια στον αποκλεισμό του νησιού και να πειστεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ να σταματήσει τα εξαναγκαστικά μέτρα.

Τα μέλη του Καραβανιού έχουν εμπνευστεί από τη δύναμη της Κουβανικής Επανάστασης και θα συνεχίσουν να προωθούν τα προγράμματά τους, ώστε να διατρανώσουν την αλληλεγγύη του λαού των ΗΠΑ και έτσι να βοηθήσουν να τερματιστεί αυτή η αποτυχημένη πολιτική, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους 5 Κουβανούς κρατούμενους στις ΗΠΑ, ο ιερέας Ουόκερ υπέδειξε ότι οι Πάστορες για την Ειρήνη αποτελούν μέρος μιας εθνικής επιτροπής για την απελευθέρωση αυτών των πολιτικών κρατούμενων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την αρχή του ταξιδιού του 13ου Καραβανιού, τα μέλη του αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα κυρίως από τις αρχές. Πολύωρες διαπραγματεύσεις στα σύνορα, παρακολουθήσεις, ανακρίσεις.

Συγκεκριμένα, ένας από τους Καναδούς, γεννημένος στο Ιράν, ανακρίθηκε για αρκετές ώρες και μετά αφέθηκε ελεύθερος. Λίγο αργότερα όμως, τα τρία αυτοκίνητα των μελών του Καραβανιού αναγκάστηκαν να σταματήσουν ύστερα από σήμα των ένοπλων αστυνομικών δυνάμεων και του Εφ Μπι Αϊ, οι οποίοι και τελικά συνέλαβαν τον συγκεκριμένο Καναδό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που έφυγε από το Ιράν, κυνηγημένος από τη δικτατορία του τότε Σάχη, και συμμετέχει δραστήρια σε αντιφασιστικές και φιλειρηνικές εκδηλώσεις. Εξαιτίας αυτών των δραστηριοτήτων, τον θεώρησαν ύποπτο και τον συνέλαβαν, του πέρασαν χειροπέδες, πέρασε μια νύχτα στη φυλακή και ανακρίθηκε για ώρες.

Τα υπόλοιπα μέλη του Καραβανιού παρέμειναν όλη τη νύχτα έξω από τη φυλακή και για ηθική υποστήριξη, αλλά και για να αποφευχθεί μια μυστική μεταφορά του σε άγνωστη κατεύθυνση. Μετά από περίπου 24 ώρες, παραδόθηκε στις καναδικές αρχές, οι οποίες και τον άφησαν αμέσως ελεύθερο. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος βρίσκεται σπίτι του, ασφαλής με την οικογένειά του και τους φίλους του - αντίθετα από τόσους άλλους, κυρίως ιρανικής και αραβικής εθνότητας, που έχουν «εξαφανιστεί» από τις 11 Σεπτέμβρη.

Μια βδομάδα αργότερα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για να εκφράσουν την πεποίθηση πως τα δύο σχολικά λεωφορεία και οι τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας θα φτάσουν ανέπαφα στην Κούβα, περιφρονώντας τον 42χρονο αποκλεισμό αυτού του νησιού.

«Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στους ανήθικους εμπορικούς περιορισμούς και στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει στους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Κούβα», είπε η Ολίβια Μπουρλινγέιμ, τοπική συντονίστρια των Παστόρων για την Ειρήνη της Κολούμπια.

Οι Πάστορες για την Ειρήνη και η IFCO έχουν παραδώσει 2,200 τόνους βοήθεια στον κουβανικό λαό από το 1992. Το 13ο Καραβάνι είναι το πρώτο που πραγματοποιείται από τότε που η κυβέρνηση Μπους άρχισε να επιπλήττει πολίτες των ΗΠΑ που ταξιδεύουν στην Κούβα.

«Ο κύριος σκοπός μας ήταν να συγκεντρώσουμε χρήματα, ώστε να στείλουμε μαθητές λυκείου στο Καραβάνι. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να διδάξει κανείς το πνεύμα της Μέρας της Ανεξαρτησίας απ' το να ασκούμε το δικαίωμά μας ως πολίτες των ΗΠΑ να ταξιδέψουμε στην Κούβα και να υποστηρίξουμε το λαό της Κούβας, που έχει κακοποιηθεί από την πολιτική αποκλεισμού της κυβέρνησής μας;», αναρωτήθηκε η Μπουρλινγκέιμ, μιλώντας στην εφημερίδα του ΚΚ ΗΠΑ, «Πιπλς Ουίκλι Ουόρντ».

Η ίδια πρόσθεσε ότι τα μέλη του Καραβανιού έχουν διαφορετικές απόψεις για την Κούβα, «αλλά έχουμε ενωθεί με βάση το σεβασμό μας προς την κουβανική κυριαρχία. Ο κουβανικός λαός έχει κάνει την επιλογή του, εκλέγοντας τους ηγέτες του. Αν αισθάνονται την ανάγκη να γίνει μια αλλαγή, θα πρέπει να είναι δική τους η απόφαση».

Ενα άλλο μέλος του Καραβανιού, η Πέτα Λιντσέι, που σχεδιάζει να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ το φθινόπωρο, πρόσθεσε ότι «έχουμε χρέος σαν Αμερικανοί πολίτες να αλλάξουμε την πολιτική της κυβέρνησης που πλήττει τους Κουβανούς, κυρίως τους ηλικιωμένους και τα παιδιά».

Η Εθνική Συντονίστρια του IFCO, Ελεν Μπερνστάιν, μιλώντας στο «Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ», είπε πως «μέσα στο χρόνο που πέρασε, ο Μπους έχει διορίσει τουλάχιστον 4 ακροδεξιούς Κουβανο-Αμερικάνους σε βασικές θέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, USAID. Ο Μπους χρωστάει την εκλογή του στους φίλους του στη Φλόριδα και θα τους εξυπηρετεί τουλάχιστον μέχρι να επανεκλεγεί κυβερνήτης ο αδερφός του, ο Τζεμπ. Η εφαρμογή του ταξιδιωτικού αποκλεισμού έχει ενταθεί και ανησυχούμε ιδιαίτερα για πιθανά βρώμικα παιγνίδια ενάντια στην Κούβα».

Τα μέλη του Καραβανιού είχαν ένα πλούσιο πρόγραμμα μέχρι τις 29 Ιούλη, όπου, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν στην κεντρική συγκέντρωση την 26η Ιούλη στο Σιέγο ντε Αβίλα και συνάντησαν τις οικογένειες των πέντε πατριωτών Κουβανών που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ