Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
Τηλεόραση
Ο αγώνας των Σαμουράι

Σκηνή από τους «Επτά Σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάβα
Σκηνή από τους «Επτά Σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάβα
Ενα από τα κορυφαία έργα πολεμικής περιπέτειας της ιστορίας του κινηματογράφου προβάλλεται απόψε από τη ΝΕΤ. «Οι επτά Σαμουράι», σε σκηνοθεσία Ακίρα Κουροσάβα. Τον 17ο αιώνα, οι πολεμιστές σαμουράι άρχισαν να ξεπέφτουν. Οι κάτοικοι ενός ορεινού χωριού, που υπέφεραν τα πάνδεινα από μια φοβερή συμμορία ληστών, ικετεύουν ένα βετεράνο σαμουράι, τον Καμπέι, να τους συνδράμει. Εκείνος στρατεύεται και πείθει άλλους πέντε σαμουράι να τον ακολουθήσουν. Τελικά, ένας φιλόδοξος αγρότης πολεμιστής, κωμικός μέσα στην υπερβολή του, κατορθώνει να προσκολληθεί στην ομάδα... Η έμπνευση, η δυναμική, το ανθρώπινο βάθος και η εικαστική ποιότητα είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ταινία. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε ένα αληθινό ορεινό χωριό. Ο σκηνοθέτης, απομονώνοντας την ομάδα του εκεί, εμφύσησε ακαταμάχητη επική πνοή, ρεαλισμό, χιούμορ και κοινωνική διάσταση στο φιλμ - ποταμό. Η ταινία ψηφίστηκε στην πέμπτη θέση των αριστουργημάτων του κινηματογράφου κατά τις γιορτές της Εκατονταετίας. Πρωταγωνιστούν: Τακάσι Σιμούρα, Τοσίρο Μιφούνε, Γιοσίο Ινάμπα, Σέιτζι Μιγκαγκούτσι, Μινόρου Τσιάκι, Νταϊσούκε Κάτο (ΝΕΤ, 00.15).

«Δε φιλώ στο στόμα», σε σκηνοθεσία Αντρέ Τεσινέ. Ο Πιερ, ένας νεαρός άντρας, εμφανίσιμος αλλά αφελής, εγκαταλείπει τη γενέτειρα πόλη του στη Νότια Γαλλία για να ανακαλύψει το Παρίσι. Πιστεύει ότι εκεί είναι εύκολο να κάνει καριέρα, αλλά είναι τόσο άπειρος, που πέφτει απότομα στη σκληρή πραγματικότητα του Παρισιού του 1991. Καταλήγει να εργάζεται ως βοηθός νοσοκόμου, ωστόσο τα προβλήματά του δε σταματάνε εκεί. Δημιουργεί ερωτικές σχέσεις με άντρες με χρηματικό αντάλλαγμα. Ερωτεύεται μια όμορφη και ελκυστική κοπέλα που είναι πόρνη. Ο Αντρέ Τεσινέ καταγράφει μια σειρά από αδιέξοδα, που προδικάζουν τη μοίρα του ήρωα. Αδιέξοδο οι «επαφές» του με άνδρες, αδιέξοδο η σχέση του με μια νεαρή πόρνη, η οποία ασκεί ένα επάγγελμα, όπου απαγορεύεται ο όποιος συναισθηματισμός. Η πορεία του ήρωα είναι ένα σκληρό μάθημα επιβίωσης, που τον οδηγεί στην ενηλικίωση. Ο Τεσινέ καταγράφει αυτήν την πορεία με ευαισθησία και ρεαλισμό, αποφεύγοντας να εκμεταλλευτεί δημαγωγικά το θέμα της αντρικής εκπόρνευσης, το οποίο παραμένει, κάπως, στο περιθώριο της ταινίας. Πρωταγωνιστούν: Φιλίπ Νουαρέ, Εμανουέλ Μπεάρ, Μανουέλ Μπλαν (ΕΤ-3, 00.20).

«Διακοπές στη Ρώμη», σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ.

Η πριγκίπισσα Αννα ταξιδεύει στη Ρώμη για δουλιές. Κουρασμένη από τις ευθύνες της θέσεώς της, το «σκάει» από τα διπλωματικά καθήκοντα, για να ζήσει για λίγο μακριά από τις υποχρεώσεις της. Γνωρίζει έναν Αμερικάνο δημοσιογράφο, ο οποίος προσφέρεται να της γνωρίσει τις ομορφιές της Ρώμης. Μέσα από τη γνωριμία τους, γεννιέται ένας μεγάλος έρωτας. Εκείνο, βέβαια, που δεν ξέρει η πριγκίπισσα, είναι ότι ο ρεπόρτερ ενδιαφέρεται για την ιστορία που θα βγάλει και θα δημοσιεύσει... Η Οντρεϊ Χέπμπορν κέρδισε το Οσκαρ ερμηνείας, ενώ η ταινία απέσπασε, επίσης, Οσκαρ Σεναρίου και Κοστουμιών. Πρωταγωνιστούν: Οντρεϊ Χέπμπορν, Γκρέγκορι Πεκ, Εντι Αλμπερτ, Χάρτλεϊ Πάουερ, Τούλιο Καρμινάτι, Πάολο Καρλίνι, κ.ά. (ΝΕΤ, 15.15).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηλιόλουστος έρωτας (2007-03-24 00:00:00.0)
Η πολιορκία των... σαμουράι (2005-02-26 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στον Φρεντ Αστέρ (2004-08-29 00:00:00.0)
Οι ασυγχώρητοι (2002-06-23 00:00:00.0)
Πρόγευμα στο «Τίφανις» (2001-04-29 00:00:00.0)
Φτωχότερος ο Κινηματογράφος (1997-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ