Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Τανγκί»

Αν και 28 χρονών ο Τανγκί Γκετς εξακολουθεί να μένει στο σπίτι των γονιών του, απολαμβάνοντας μια άνετη ζωή χωρίς καθόλου υποχρεώσεις.

Είναι πανέξυπνος, έχει σπουδάσει φιλολογία, ιαπωνικά και κινέζικα, είναι χαριτωμένος και φυσικά γυναικοκακτητής. Οι γονείς του, αν και τον υπεραγαπούν, θεωρούν ότι ήρθε πια ο καιρός να «απογαλακτιστεί». Οταν όμως ο Τανγκί δείχνει καθαρά τη διάθεσή του να μην το κουνήσει από το σπίτι, οι γονείς του φτάνουν στα όριά τους, αποφασίζουν να του κάνουν τη ζωή δύσκολη, για να τον σπρώξουν επιτέλους στην ανεξαρτησία.

Οταν είσαι 28, ίσως και μικρότερος, το πρώτο πράγμα που θέλεις είναι να «φύγεις» από το σπίτι σου. Οχι απαραίτητα γιατί η συμβίωση με τους γονείς είναι δύσκολη, αλλά περισσότερο γιατί θέλεις να φτιάξεις τον δικό σου μύθο, να πατήσεις στα δικά σου πόδια και να ταξιδέψεις στη ζωή σου παρέα με τα όνειρα που έχεις πλάσει από παιδί.

Αν είσαι τολμηρός σιγά - σιγά κάνεις τα πρώτα βήματα προς την ανεξαρτησία σου. Αρχικά βρίσκεις μια οποιαδήποτε δουλιά, συνήθως βράδυ γιατί το πρωί μπορεί να σπουδάζεις. Κάνεις σκληρές οικονομίες και τεράστια υπομονή. Εχεις βάλει ένα σκοπό να φτιάξεις το δικό σου τρόπο ζωής.

Αφού περάσει ο καιρός και τα έχεις καταφέρει και νιώθεις ότι έχεις κάνει ένα φοβερό βήμα, αρχίζει ο μαραθώνιος της αγωνίας.

Είσαι δέσμιος των καταστάσεων και των εξόδων, δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει.

Δε σε νοιάζει όμως, νιώθεις δυνατός και έτοιμος να πολεμήσεις.

Αυτό είναι το πρόβλημα ότι πρέπει να «πολεμήσεις» για πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα, όπως ανεξαρτησία γιατί ίσως η ελευθερία είναι απειλή για κάποιους και ειδικότερα όταν είσαι 28 χρονών και θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα. Θέλεις να γνωρίσεις, να δεις, να κάνεις. Τότε σε φυλακίζουν με ψευτο-υποχρεώσεις και αυτόματα μεγαλώνεις, ενώ παράλληλα κάνεις εκπτώσεις.

Οταν είσαι 28 χρονών, είσαι «επικίνδυνος», αλλά είσαι και φοβερά γοητευτικός για τον απλούστατο λόγο ότι είσαι «επικίνδυνος».

Αλλο είναι να «πολεμάς» για τη ζωή σου κι άλλο να «φτιάχνεις» τη ζωή σου.

«Tanguy». Κωμωδία γαλλικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Ετιέν Σατιλιέ. Με τους: Σαμπίν Αζεμά - Αντρέ Ντισολιέ - Ερίκ Μπερζέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ