Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΝΕΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
Αρχισαν με δίωρη στάση και συνεχίζουν

Αγωνιστικό μήνυμα για τη συνέχεια των αγώνων τους έστειλαν χτες, με την επιτυχημένη πρωινή, 2ωρη στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Νέου Ιππόδρομου (αρχαιολογικά σκάμματα), στο Μαρκόπουλο Αττικής. Απαίτησαν, ικανοποιητικές αυξήσεις, 6% για το πρώτο εξάμηνο (καταβολή και των αναδρομικών) και 4% για το δεύτερο. Επίσης, ζητούν αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και να δοθεί στους εργαζόμενους η κατάλληλη ένδυση, που τους προστατεύει από κινδύνους στο χώρο εργασίας. Η δίωρη στάση ήταν μόνο η αρχή, αφού οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να πετύχουν ό,τι διεκδικούν.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι σε όλα τα εργοτάξια της Αθήνας απαιτούν, με αγώνες, την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για το 2002. Βάση, αυτής της διεκδίκησης, αποτελεί το κοινό υπόμνημα που έχουν υπογράψει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Πανελλήνια Ενωση Χειριστών - Λιπαντών - Εκσκαφέων - Γερανών, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών. Την περασμένη βδομάδα, οι εργαζόμενοι σε εργοτάξια του υπό κατασκευή Μετρό της Αθήνας (γραμμή Εθνική Αμυνα - Δουκίσσης Πλακεντίας, Δάφνη - Ηλιούπολη κ.ά.), πέτυχαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Με λίγα λόγια, στο κοινό υπόμνημα τίθενται σημαντικά αιτήματα που αφορούν, καλύτερους μισθούς, καλύτερα ωράρια, καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, καλύτερη συμπεριφορά των εργοδοτών σε όλους τους εργαζόμενους, που καθημερινά «στύβονται» για να παραδώσουν τα έργα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά, απαιτούνται, ικανοποιητικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, κατώτερο ημερομίσθιο συγκεκριμένο για τους ανειδίκευτους, τους βοηθούς, τον τεχνίτη, τον υπάλληλο κλπ,. Επιπλέον, τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (τήρηση ωραρίου, πενθήμερου, ειδικοτήτων, σταμάτημα υπερωριών). Ασφάλιση όλων των εργαζομένων, όπως ορίζει ο κανόνας Ασφάλισης των Ταμείων. Αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων, όπως κατάλληλες σκαλωσιές, φόρμες, κράνη, παπούτσια και γάλα, σε αυτούς που δουλεύουν σε σήραγγες. Κατάλληλος εξαερισμός σε στοές, ιατρείο στελεχωμένο με γιατρό, νοσοκόμα και ασθενοφόρο στα εργοτάξια, που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Τέλος τα 6 σωματεία, ζητούν να σταματήσουν οι απαράδεκτες πιέσεις προς τους εργαζόμενους για υποχρεωτικές υπερωρίες, για τη συμμετοχή τους στη ζωή και δράση του συνδικάτου, για υπογραφές δηλώσεων ότι παραιτούνται από σημαντικά εργασιακά τους δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ