Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ηλεκτρονική «κουκούλα»... του Ε-χαφιέ

«Σε φιλώ στο μέτωπο και φεύγω / Εγώ ο φριχτός ανθρωπάκος. / Πάω να ανάψω φωτιές στις καρδιές / Είναι η ώρα της πυρπόλησης»

(Θάνος Ασίκης)

Ο μύθος της εξίσωσης των λαών διά μέσου της τεχνολογίας καταρρέει -με τη συστηματική ισοπέδωση όλων των πανανθρώπινων «δημοκρατικών» / και άλλων μύθων που καλλιεργούσε συστηματικά ο καπιταλισμός της Δύσης προ της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ο Λόγος για την κοινωνία της πληροφορίας και τα πολυδιαφημισμένα πολυμέσα των νέων τεχνολογιών, που βρίσκονται στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Η κοινωνία της υποκλοπής πληροφοριών, ο μεγάλος Αδελφός στο Ιντερνετ, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η χρήση της τεχνολογίας στα χέρια των δημίων του πλούτου παράγει όχι ασφαλώς ελευθερία στους χρήστες αλλά αστυνόμευση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα χνάρια του αμερικανόπνευστου πολέμου κατά της «τρομοκρατίας» ψήφισε στις 30 Μαΐου νομοθεσία, όπου επιβάλλει στις κυβερνήσεις της ΕΕ να υποχρεώνουν τις εταιρίες πληροφορικής στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ να διατηρούν αναλυτικές πληροφορίες των πελατών τους -έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές- να υπο(κλέπτουν) και να αναλύουν τα περιεχόμενα (δεδομένα) των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών μηνυμάτων - όποτε κρίνουν ότι θέλουν να αναλυθούν προς «αξιοποίηση». Το ίδιο γίνεται και για τα διαδίκτυα.

Στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια, και ακόμη περισσότερο μετά τα γεγονότα της 11/9/2001, το κλίμα του «Μακαρθισμού» και στην τεχνολογία και τον έλεγχό της διευρύνεται. Τα περί «ελευθέρων πολιτών» και των νέων τεχνολογιών ζαλίζει τους κυβερνογιάπηδες / ή «τεχνοεπαναστάτες», πηγαίνουν στο καλάθι των αχρήστων. Μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες IBM, TELECOM, General electric - η παγκόσμια COM με τα εκατομμύρια φέσια και άλλες με τις τόσες πολυδιαφημισμένες υποσχέσεις προς τους παγκόσμιους καταναλωτές του «ηλεκτρονικού ονείρου» με τεχνολογικά σχέδια δημιουργούν αρχεία - ελέγχου χρηστών - καταναλωτών, με όλες τις διαθέσεις τους στην επικοινωνία. Η ταχύτητα της ανάπτυξης του κεφαλαίου (συσσώρευσης) άρα και της τεχνολογίας, μεγαλώνει τα υπερκέρδη - παρά τα προϊόντα της ζήτησης των καταναλωτών. Η ενημέρωση του ηλεκτρονικού χαφιέ παραβιάζει τη ζωή των ανθρώπων. Η αλλοτρίωση των προϊόντων του κεφαλαίου διεκδικεί τη θέση του. Μια θέση στο χαφιέ - του αίσχους του Μπιγκ Μπράδερ -όπως παλαιότερα οι καταδότες με την κουκούλα- περιλαμβάνονται σ' αυτό το χαφιεδίστικο νομοθετικό πολιτικό πλαίσιο -της παρακολούθησης ολοκλήρου του πλανήτη- απ' τις ΗΠΑ και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών της.

Στη Βρετανία -οι κάμερες- οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες είναι παντού. Ο πρόσφατος νόμος περί τρομοκρατίας όπως την αντιλαμβάνονται οι ιμπεριαλιστές, με σκοπό τον έλεγχο και την καταστολή των ατομικών δικαιωμάτων φέρουν την υπογραφή του Μπους, της CIA κ.ο.κ. Ο έλεγχος, η υποταγή των λαών η επιδίωξή τους. Για τις ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις, τις πολυεθνικές εταιρίες είμαστε όλοι «τρομοκράτες». Η κοινωνία της υποκλοπής των πληροφοριών - της ηλεκτρονικής «κουκούλας» του Ε-χαφιέ είναι συστατικό του αυταρχισμού κατά των λαών -όπως σχεδιάζεται απ' τους αναλυτές των πληροφοριακών εφαρμογών της Νέας Τάξης Πραγμάτων - του σώματος. Οι τεχνολογικές βαρβαρότητες είναι εφικτές εντός της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και του σύγχρονου καγκελόφρακτου ελέγχου των συνειδήσεων. Ο ιμπεριαλισμός και τα σχέδια της παγκόσμιας κυριαρχίας του - ετοιμάζουν φυλακές δίχως σύνορα. Απέναντί τους οι λαοί που δε διακρίνονται σε πολιτισμένους και απολίτιστούς, διευρύνουν τα μέτωπα της αντίστασής τους.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ