Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Στέλνουν πρόσφυγες στην «κόλαση»

«Οδύσσεια», με άσχημο επίλογο για 15 Πακιστανούς

Κρατούμενοι στα κελιά της κυβερνητικής απανθρωπιάς βρίσκονται εδώ και δύο μήνες 15 πρόσφυγες από το Πακιστάν, οι οποίοι λαχταρώντας μια καλύτερη ζωή έφυγαν από την «κόλαση» της χώρας τους. Ομως, οι πόθοι τους και τα όνειρά τους «κάηκαν» στις φλόγες μιας άλλης «κόλασης», στην Ελλάδα όπου αναζητούσαν την ελευθερία και την ανθρωπιά. Και ο τραγικός επίλογος που σβήνει και την τελευταία τους ελπίδα θα γραφτεί με την επαναπροώθησή τους στην παλιά μαρτυρική τους ζωή, που πρόκειται να γίνει με δικαστική «βούλα».

Στις 15 Ιούνη οι 15 Πακιστανοί πρόσφυγες πιάστηκαν από την αστυνομία στο κόμβο του Μεγάλου Μοναστηρίου, κοντά στο Βελεστίνο και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Οι πρόσφυγες συνελήφθησαν μέσα στα φορτηγά τριών αδίστακτων δουλεμπόρων, του Γ. Ρέντζου, του Απ. Αποστολίδη και Φ. Στέφα - καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια φυλάκιση - που είχαν προορισμό την Αθήνα.

Στις 19 Ιούνη οι 15 πρόσφυγες δικάστηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου και καταδικάστηκαν σε τρεις μήνες φυλάκιση ο καθένας για «παράνομη είσοδο» στη χώρα. Η ποινή τους ανεστάλη και με απόφαση του δικαστηρίου διατάχθηκε η απέλασή τους. Οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας Βόλου, απ' όπου οι εννέα μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Αλλοδαπών στην Αθήνα, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να «σταλούν» σήμερα για να επαναπροωθηθούν στο Πακιστάν.

Την κύρια ευθύνη για τη δραματική κατάληξη που θα έχει η πορεία των 15 Πακιστανών, φέρει, βεβαίως, η αφιλόξενη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δεν τηρεί τα όσα προβλέπει η συμφωνία της Λωζάνης, που υπέγραψε η Ελλάδα το 1951, αλλά τους οδηγεί στη φυλακή σαν κοινούς εγκληματίες. Επειδή «κυνήγησαν» το όνειρο που τους στερεί η ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων, σπέρνοντας πολέμους και σκοτώνοντας τους λαούς, για να δημιουργήσει προτεκτοράτα με το αίμα τους, όπως στο Πακιστάν.

Στο πλευρό των Πακιστανών προσφύγων που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας Βόλου βρέθηκαν χτες εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Μαγνησίας. Με δήλωσή του στο «Ρ», ο Τ. Τριανταφυλλάκος, μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής τονίζει: «Οι διώξεις, οι συλλήψεις και η επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα του λαού της Μαγνησίας, όπως τα έδειξε με το κίνημα αλληλεγγύης που ανέπτυξε πέρσι προς τους 180 Ασιάτες οικονομικούς μετανάστες. Γιατί η αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος είναι αποτέλεσμα των πολέμων και του οικονομικού στραγγαλισμού των λαών, που δημιουργούν οι Ευρωπαίοι και ΝΑΤΟικοί εταίροι, σε συνεργασία με τα στρατιωτικά καθεστώτα των διαφόρων χωρών. Ετσι, η διεκδίκηση των φορέων, των συνδικάτων, κάθε ευαίσθητου ανθρώπου της περιοχής μας πρέπει να είναι να σταματήσει τώρα η απέλαση των οικονομικών μεταναστών και να παλέψουν για μια μεταναστευτική πολιτική που θα προωθεί τη φιλία και τη συνεργασία των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ