Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέοι φραγμοί με την ποσόστωση γυναικών

Στους φραγμούς εκπροσώπησης των μικρότερων δυνάμεων στα όργανα της Αυτοδιοίκησης, που θέτει το ίδιο το εκλογικό σύστημα, έρχεται να προστεθεί η λεγόμενη ποσόστωση των γυναικών που αποφάσισε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτήν, θα πρέπει το 1/3 των υποψηφίων των ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού να είναι γυναίκες. Η ρύθμιση αυτή προωθήθηκε στο όνομα της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά, όταν η ίδια η κυβερνητική πολιτική απαξιώνει καθημερινά τον κόπο της γυναίκας, η οποία είναι από τα πρώτα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα Τοπικά Συμβούλια (θα υπάρξει σχετική τροπολογία).

Οι δήμαρχοι ζητούν η ποσόστωση να ισχύει για το σύνολο των υποψηφίων ενός συνδυασμού στο Δημοτικό και τα Τοπικά Συμβούλια και όχι ξεχωριστά για τις επιμέρους λίστες υποψηφίων. Αντίθετα, το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του νομικού του συμβούλου, προσανατολίζεται στην εξής ρύθμιση: Το 1/3 των υποψηφίων για το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι γυναίκες όπως και το 1/3 του συνόλου των υποψηφίων για τα Τοπικά Συμβούλια που απαρτίζουν το Δήμο.

Οποια πρόταση και να επιλεγεί τελικά, το σίγουρο είναι ότι οι μικρότεροι συνδυασμοί, ιδιαίτερα στην επαρχία, θα δυσκολευτούν να συμπεριλάβουν γυναίκες στα ψηφοδέλτια, ιδιαίτερα στα Τοπικά Συμβούλια. Αν συνυπολογιστεί ότι το εκλογικό σύστημα, «κλέβει» υπέρ της πρώτης ψήφους από τις υπόλοιπες παρατάξεις για να σχηματίσει την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται, είναι σαφής η παραπέρα ενίσχυση του δικομματισμού και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ