Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ
Μειώθηκαν οι διπλοεγγραμμένοι αλλά παραμένουν προβλήματα

Μέχρι τις 25 του Αυγούστου το αργότερο θα έχουν παραδοθεί στους δήμους από τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών οι τελικοί αναθεωρημένοι εκλογικοί κατάλογοι, με βάση τους οποίους θα ψηφίσουμε στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Τα προβλήματα παραμένουν, ωστόσο το κυριότερο - η μη εγγραφή δηλαδή ψηφοφόρων σε κάποιον εκλογικό κατάλογο - θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σ' αυτόν τον ψηφοφόρο να εγγραφεί σε εκλογικό κατάλογο μέχρι και τις παραμονές των εκλογών.

Για την πορεία ανασύνταξης των εκλογικών καταλόγων συνεδρίασε χτες η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, υπό τον Κ. Σκανδαλίδη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι διπλοεγγραμμένοι έχουν μειωθεί στις 76.000. Υπολογίζεται να πέσουν κάτω από τις 50.000 εφόσον σταλούν τα αποτελέσματα της τρίτης αναθεώρησης από 96 δήμους που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία. Από τους 96 δήμους, οι τρεις δεν έχουν στείλει ακόμη στο υπουργείο τα αποτελέσματα της πρώτης αναθεώρησης και οι 15 της δεύτερης.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός του εκλογικού σώματος έχει φτάσει τα 9.865.000 και αναμένεται να μειωθεί παραπέρα. Από αυτούς, υπολογίζεται να ψηφίσουν περίπου 6.500.000 πολίτες.

Μέχρι και σήμερα έχει διανεμηθεί περίπου το 30% των εκλογικών καρτών, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ως θετική εξέλιξη αν ο αριθμός αυτός ξεπεράσει το 60%. Ο Δήμος Αθηναίων έχει μοιράσει περίπου 150.000 εκλογικές κάρτες.

Περίπου 11.000 πολίτες, στο διάστημα 5, 6 και 7 του Αυγούστου, απευθύνθηκαν στο διαδίκτυο και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να μάθουν πού ψηφίζουν. Η σχετική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών ώστε να μάθουν εγκαίρως πού θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα συνεχιστεί - σύμφωνα με το υπουργείο - μέχρι και τις παραμονές των εκλογών.

Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στους διπλοεγγραμμένους και στο ενδεχόμενο διπλοψηφίας, είπε πως κάτι τέτοιο αποκλείεται, αφού στους εκλογικούς καταλόγους που θα μοιραστούν στους δήμους, δίπλα από κάθε διπλοεγγραμμένο θα υπάρχει η ένδειξη «Δ».

Οπως και να 'χει, πάντως, θα πρέπει, όσοι δεν το έχουμε ακόμα κάνει, να μάθουμε εγκαίρως πού ψηφίζουμε, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων τη μέρα των εκλογών. Θυμίζουμε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι ανασυντάχθηκαν με βάση τα δημοτολόγια, δηλαδή ψηφίζουμε εκεί όπου έχουμε οικογενειακή μερίδα και μόνο με την ταυτότητά μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ