Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Σε εφαρμογή ο «μεγάλος αδελφός»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ακριβώς ένα χρόνο μετά τα καταστροφικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο αμερικανικό σύστημα παρακολούθησης των ξένων, που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Ιούνη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ.

Το σύστημα που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης θα βασίζεται σε τρία σημεία: λήψη φωτογραφιών και δακτυλικών αποτυπωμάτων στα σύνορα, τακτικές εξακριβώσεις στοιχείων για κάθε ξένο που παραμένει για πάνω από 30 ημέρες στη χώρα και τέλος ενισχυμένοι έλεγχοι που θα επιτρέπουν στις υπηρεσίες μετανάστευσης να απελαύνουν τους ξένους που η βίζα τους θα έχει ξεπεράσει το όριο ισχύος της. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται κυρίως στο σύνολο των υπηκόων από χώρες που οι ΗΠΑ θεωρούν πως «υποθάλπουν την τρομοκρατία» όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη, το Σουδάν, η Συρία, η Κούβα και ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, το Κογκρέσο έχει καθορίσει ως χρονικό όριο για την υλοποίηση της εφαρμογής του το 2005, γεγονός που θα βοηθήσει τις αμερικανικές αρχές να βρίσκονται κυριολεκτικά στα ίχνη καθενός από τα 35 εκατ. ξένους που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στη χώρα.

Παράλληλα, με την υλοποίηση του προγράμματος του «μεγάλου αδελφού» η διατήρηση του κλίματος τρομολαγνείας συνεχίζεται, αφού για άλλη μια φορά το FBI, έλαβε πληροφορίες από μια ξένη κυβέρνηση σχετικά με απειλές του τρομοκρατικού δικτύου Αλ-Κάιντα εναντίον γεφυρών της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και εναντίον ενός σημαντικού μνημείου του Σικάγο, όπως γράφουν οι χθεσινοί New York Times. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι πληροφορίες της ξένης κυβέρνησης ήταν οι δεύτερες που έλαβε τους τελευταίους μήνες σχετικά με ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών μνημείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ