Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα διαρροή προανακριτικού υλικού

Νέα διαρροή προανακριτικού υλικού. Αυτή τη φορά διέρρευσε σε πολλές εφημερίδες η προανακριτική απολογία του Σ. Ξηρού στον εισαγγελέα Ι. Διώτη.

Τα «Νέα» γράφουν ότι στην απολογία του ισχυρίζεται πως ο Α. Γιωτόπουλος επέλεγε τους στόχους και ήταν συχνά παρών στις επιθέσεις. Πρώτη φορά έκανε χρήση όπλου κατά τη διάρκεια του τραυματισμού του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Π. Ταρασουλέα, το 1989. Υποστηρίζει ότι τον πυροβόλησε μόνο τρεις φορές σε διαφορετικά σημεία για να μην έχει την τύχη του εισαγγελέα Γ. Ανδρουλιδάκη. Οσον αφορά τη βομβιστική επίθεση κατά του Γ. Πέτσου, κατέθεσε ότι πάτησε το κουμπί για την ενεργοποίηση των εκρηκτικών καθυστερημένα για να μη σκοτωθεί. Στη δολοφονία του βουλευτή Π. Μπακογιάννη ήταν παρών και ειδοποίησε τους Δ. Κουφοντίνα και Η. Κωστάρη για την άφιξή του. Πριν την κλοπή των όπλων στο Συκούριο είχαν επισκεφτεί αλλά έξι-εφτά στρατόπεδα. Ανέφερε ότι αυτός εκτόξευσε τη ρουκέτα κατά του λεωφορείου των ΜΑΤ, το 1991 έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά τη δολοφονία του Σ. Σόντερς, αναφέρει ότι δεν ήταν εκείνος που πυροβόλησε, ενώ στον ανακριτή ομολόγησε πως ο ίδιος πίεσε τη σκανδάλη.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα θέτει 7 ερωτήματα που αφορούν το κενό που υπάρχει για την περίοδο 1975-1980, τον τρόπο που γινόταν η συλλογή πληροφοριών, τις γυναίκες που συμμετείχαν στην «17Ν», τα τρία άτομα, δυο από τα οποία αναφέρει στην απολογία του ο Σ. Ξηρός. Γι' αυτά οι αρχές δεν έχουν σχηματίσει σαφή εικόνα. Παράλληλα ερωτά ποια ήταν τα πραγματικά μέλη της «17Ν» και αναφέρεται στην περίπτωση του Θ. Ψαραδέλλη για τον οποίο αλλά μέλη της «17Ν» λένε πως ήταν μέλος της οργάνωσης και ο Σ. Ξηρός ότι δεν ήταν. Επίσης πως ενώ η αντιτρομοκρατική έχει στοιχεία που συνδέουν «17Ν» και ΕΛΑ, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ούτε ένας από τους συνδετικούς κρίκους.

Η «Απογευματινή» επισημαίνει ότι η προανακριτική απολογία του Σ. Ξηρού εμφανίζει κενά και αντιφάσεις, σε σχέση με τη δεύτερη απολογία του στον εφέτη-ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκο. Συγκεκριμένα δε θυμόταν πρόσωπα σε 12 επιχειρήσεις, ξέχασε ποιος πρότεινε να κλέψουν τον οπλισμό από το Συκούριο, δεν είπε με ποιους πήγε να χτυπήσει το βρετανικό αεροπλανοφόρο στον Πειραιά, καλύπτει την εκπαίδευσή του στις ρουκέτες και τα... λάθη του, βάζει στεγανά στη «17Ν» για να αθωώσει τον ΕΛΑ. Επίσης ενώ στις 20 Ιούλη έλεγε ότι δεν είχε συμμετάσχει στην ενέργεια κατά του Ι. Παλαιοκρασσά, στις 11 Αυγούστου υποστηρίζει ότι ο Δ. Κουφοντίνας πάτησε το κουμπί για την εκτόξευση της ρουκέτας.

Η «Καθημερινή» σημειώνει ότι ο Σ. Ξηρός αναφερόμενος στην έκρηξη στις 29 Ιούνη στον Πειραιά, είπε ότι μετέφερε την τσάντα με το όπλο και τις χειροβομβίδες. Αμέσως μετά την έκρηξη ο Δ. Κουφοντίνας τον ρώτησε «πού είναι η τσάντα;». Επίσης εμμένει στην άποψη ότι οι Α. Σωτηροπούλου και Αλίσια Ρομέρο Κορτέζ δεν είχαν καμία ανάμειξη στη «17Ν».

Το «Βήμα» αναφέρει ότι αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να σταλούν οι πρώτες κλήσεις σε πρόσωπα που κρίνεται χρήσιμο να καταθέσουν.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» υπογραμμίζει ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κατ' αντιπαράσταση εξέταση του Σ. Ξηρού με άλλους κατηγορούμενους.

Το «Εθνος» εκτιμά ότι με την ομολογία του ο Σ. Ξηρός σημαδεύει αναστολή ποινής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα προδικασίας και ανάκρισης (2003-07-16 00:00:00.0)
Παραιτήθηκαν τρεις συνήγοροι (2002-10-25 00:00:00.0)
Δημοσιεύματα του Τύπου (2002-09-19 00:00:00.0)
Απολογείται αύριο ο Δημ. Κουφοντίνας (2002-09-07 00:00:00.0)
«Ξηρό» φως παντού... (2002-07-30 00:00:00.0)
Σενάρια, διαρροές και... άλλα τινά (2002-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ