Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Να βγει δυναμικά ο λαός στο προσκήνιο

Από την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας
Από την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας
Εξαιρετικά συγκινημένος από την υποδοχή που του έγινε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα και απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του είπε:

«Πριν από όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, για τα λόγια σας, για την τιμή που κάνετε στο πρόσωπό μου.

Πολλά είναι τα συναισθήματα που νιώθω εδώ σήμερα και δε σας κρύβω ότι δυσκολεύομαι στο τι να πρωτοπώ.

Δε θα μπω στον πειρασμό να αναφερθώ στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και στις προσπάθειες που γίνονται με πρόφαση τη "17Ν" να αποπροσανατολίσουν το λαό από τα ζωτικά προβλήματα.

Το μόνο που θα 'θελα να πω είναι η βαθιά πεποίθησή μου ότι το μέλλον δεν ανήκει στους λεγόμενους ισχυρούς, αλλά σε αυτούς που έχουν το δίκιο. Στους πολλούς. Στο λαό.

Η Ιστορία μάς διδάσκει: Ο,τι το προοδευτικό και καλό επιτεύχθηκε στην ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας είναι έργο του αγώνα του ίδιου του λαού.

Αγαπητοί φίλοι,

Τούτος ο τόπος είναι γεμάτος από ιστορία και δόξα. Είναι γεμάτος από αγώνες-θυσίες για τη ζωή, για τη λευτεριά και την προκοπή του τόπου.

Αγώνες που έχουν επικαιρότητα από άποψη στόχων και οραμάτων.

Ολα τα βουνά και οι κορφούλες των Αγράφων είναι σπαρμένα με μνημεία που το μολογάνε.

Η ομορφιά της φύσης εδώ ανταμώνει με αυτές τις αγωνιστικές παραδόσεις που σηματοδοτούν τον πολιτισμό μας.

Τις αγωνιστικές αυτές παραδόσεις πρέπει να περιφρουρήσουμε και να διασώσουμε την ουσία της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Οχι απλά σαν ένα τουριστικό φολκλορικό μνημείο, αλλά σαν ένα δίδαγμα, μια στάση ζωής, που όσο και αν έρχεται από το παρελθόν είναι επίκαιρο, δίνει ελπίδα στο παρόν και στο μέλλον μας.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Χρόνια εδώ στα αγραφιώτικα ανταμώματά μας όλοι μας εκφράζουμε το παράπονο και την αγωνία: "Τα Αγραφα να μην παραμείνουν Αγραφα χωρίς Αγραφιώτες". Και από κοντά να θολώνει, να σβήνει η ιστορική μνήμη και τα μνημεία από ένα ένδοξο παρελθόν, που μπορεί πολλά να δώσει.

Εύλογα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανένας: Οι παραδόσεις, τα μνημεία, το φυσικό κάλλος κλπ. είναι από μόνα τους ικανά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής και στην απασχόληση, ώστε να κρατηθεί στα χωριά του ο πληθυσμός και πριν από όλα οι νέοι άνθρωποι, για να αποτραπεί έτσι η ερήμωση των Αγράφων;

Ασφαλώς όχι. Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα ανάπτυξης της περιοχής. Χρειάζεται, πριν απ' όλα, η κυβερνητική βούληση, η κυβερνητική πολιτική, που δεν υπάρχει.

Χρειάζεται τα χωριά των Αγράφων να μην αντιμετωπίζονται σαν άγονη γραμμή, σαν ζημιογόνες επιχειρήσεις που πρέπει να φύγουν από τη μέση, να κλείσουν, για να δοθεί ο χώρος προίκα στην περίφημη "μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία", προκειμένου "να αξιοποιηθεί".

Χρειάζεται αγώνας. Χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί φορείς και οργανώσεις να ασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για την ανάλογη υποδομή, για την εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων, οικονομικών και άλλων.

Το σήμερα, πάνω απ' όλα, ζητά, όπως και στο παρελθόν, ο λαός να βγει δυναμικά με την ενότητα, τον αγώνα του στο προσκήνιο για τις ανάγκες, τα δικαιώματά του.

Αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουν οι παλιοί και πρέπει να το μάθουν οι νέοι.

Σας ευχαριστώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ