Κυριακή 18 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχητική η πορεία της αμερικανικής οικονομίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Φαίνεται πως στις ΗΠΑ, όσο και αν πασχίζουν να αναστρέψουν την πορεία παρατεταμένης ύφεσης, δεν «τους βγαίνει» από πουθενά. Ετσι, παρά τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Με αφορμή οικονομικό φόρουμ που έγινε σε πανεπιστήμιο του Τέξας και με διακηρυγμένο στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και στην απασχόληση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΚέλαν δήλωνε: «Είμαστε στο δρόμο μιας βιώσιμης ανάπτυξης». Αλλά, ταυτόχρονα, οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley υποβάθμισαν τις προβλέψεις για την αμερικανική ανάπτυξη στο 2,3% από το 2,9% για το 2002 και στο 3,1% από το 3,8% το 2003.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου της για την τόνωση της αγοράς, μέσα στο 2001 έκανε 11 συνολικά μειώσεις του επιτοκίου καθηλώνοντάς το στο 1,75%, που είναι και το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 40 χρόνων.

Στην ανακοίνωσή της για την καθήλωση του επιτοκίου η FED αναφέρει: «Η επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης, που διαπιστώθηκε την περασμένη άνοιξη, παρατείνεται εξαιτίας της άσχημης πορείας των κεφαλαιαγορών και της αβεβαιότητας που έχουν δημιουργήσει τα εταιρικά σκάνδαλα». Βεβαίως εδώ ομολογείται η δυσκολία ανεύρεσης κεφαλαίων, αλλά ταυτόχρονα αποδίδεται στα λεγόμενα λογιστικά σκάνδαλα, που παρουσίαζαν ψεύτικα οικονομικά στοιχεία, ενώ ουσιαστικά η καταναλωτική ζήτηση μειώνεται λόγω μείωσης της αγοραστικής δυνατότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Γκρίνσπαν, πρόεδρος της FED, χαρακτηρίζει ανησυχητική την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα τονίζεται ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς να καταναλώνουν οι Αμερικανοί, αλλά να αυξάνουν συνεχώς την κατανάλωσή τους.

Τον Ιούνιο η FED εκτιμούσε οτι η αμερικάνικη οικονομία αναπτύσσονταν με ρυθμό που έδινε αισιοδοξία για ανάκαμψη. Τώρα όμως γνωρίζει πλεον οτι υπάρχει ραγδαία επιβράδυνση αφού η οικονομία αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 1,1%. Ετσι η ομοσπονδιακή επιτροπή ανοιχτής αγοράς της FED εκτιμά οτι οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για οικονομική ανάπτυξη μέσα στο 2002 απο 3,5% έως 3,7%, είναι ανέφικτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ