Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Στους εργαζόμενους στα εργοτάξια του μετρό

Τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, όπως το κύμα ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας σε πολλούς χώρους δουλιάς και η «γύμνια» των πόλεων απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, αναπτύχθηκαν χτες κατά την επίσκεψη του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Χαλβατζή στα εργοτάξια της Αττικό Μετρό στα Σεπόλια, τον Αγιο Αντώνιο και τον Αγιο Ιερόθεο.

Ο υποψήφιος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» -συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών του συνδυασμού, ανάμεσά τους ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Σ. Λομβαρδός και ο Τ. Γόντικας εκ μέρους του ΠΑΜΕ - συναντήθηκε με εκπροσώπους της Διοίκησης και μίλησε σε εργαζόμενους. Επανέλαβε τη θέση της «Συμπαράταξης» για ανάπτυξη δημόσιων, αξιόπιστων και σύγχρονων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα των Σταθερής Τροχιάς.

Αναφερόμενος στο κύμα ακρίβειας και την αισχροκέρδεια στην αγορά, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι εμφανίζονται ιδιαίτερα από την 1η Γενάρη, με την έλευση του ευρώ. «Αυτά τα οποία κατήγγειλε η "Συμπαράταξη" από τότε επιβεβαιώνονται σήμερα. Οι τιμές έφτασαν στα ύψη και έχουμε τη μέγιστη υποκρισία της κυβέρνησης να καλεί τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ», σημείωσε. Διευκρίνισε πως είναι υποκρισία γιατί: Από τη μία η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας και της ασυδοσίας των πολυεθνικών, ενώ από την άλλη παίρνει συνεχώς αντιλαϊκά μέτρα, περιορίζοντας το εργατικό εισόδημα, ρίχνοντας στο περιθώριο και την ανεργία χιλιάδες ανθρώπους και ιδιαίτερα νέους. Επιπλέον, από τη μία δίνει νέα κίνητρα, νέες φοροαπαλλαγές, νέες διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, αλλά από την άλλη καλεί τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το πρόβλημα. «Δηλαδή τι να κάνουν οι εργαζόμενοι; Να πηγαίνουν στα καταστήματα και να χειροδικούν, να αυτοδικούν;» αναρωτήθηκε ρητορικά.

Η επίσκεψη στο εργοτάξιο στα Σεπόλια είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς βρίσκεται κάτω από την κοίτη του Κηφισού. Ετσι δόθηκε αφορμή να γίνει συζήτηση για τις πλημμύρες που με την πρώτη βροχή προκαλούν μεγάλες ζημιές στην πρωτεύουσα. Αναλύθηκε το πρόβλημα και οι τρόποι που αντιμετωπίζουν οι τεχνικοί, τις δυσκολίες που έχει το έργο με τα υπόγεια ύδατα.

«Θεωρούμε ότι τα μέτρα και οι υποδομές που δημιουργεί η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και ελάχιστα. Εχει τεράστια ευθύνη και ειδικότερα το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον τρόπο, με τον οποίο γίνονται τα έργα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει επανειλημμένα πλημμύρες στην ίδια περιοχή. Χάνονται περιουσίες, καταστρέφονται άνθρωποι, σε άλλες περιπτώσεις χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση κωφεύει στις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των μαζικών φορέων», υπογράμμισε για το φλέγον αυτό ζήτημα ο Σπ. Χαλβατζής.

Χαρακτήρισε ανάγκη, «και υπάρχουν σήμερα οι τεχνικές δυνατότητες, να λαμβάνονται όλα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την περιουσία και τη ζωή των κατοίκων στις περιοχές που είναι ευάλωτες στις πλημμύρες». Οτι πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να δώσει τις αποζημιώσεις στους παθόντες, «γιατί με τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση επιδεινώνει τα προβλήματα των εργαζομένων, των κατοίκων και των καταστηματαρχών ή μικροβιοτεχνών, οι οποίοι επλήγησαν».

Ενδεικτική, ίσως, των δύσκολων συνθηκών εργασίας στα εργοτάξια του μετρό, ήταν η αδιαθεσία που ένιωσε εργάτης στον Αγ. Αντώνιο και κατέρρευσε την ώρα που με τους συναδέλφους του συγκεντρώνονταν για να ακούσουν τις θέσεις της «Συμπαράταξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ