Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Πλήρωσε με τη ζωή του το «μάρμαρο»

Πενήντα ένα χρόνων και πατέρας τριών παιδιών, ο χτεσινός νεκρός οικοδόμος. Στους 22 ήδη οι νεκροί της φετινής χρονιάς στην οικοδομή

Ούτε γάτα δεν μπορεί να σταθεί σ' αυτές τις σκαλωσιές. Κι όμως εκεί πάνω έβγαζε το μεροκάματό του, ως χτες, ο Νίκος Πλαβούκος
Ούτε γάτα δεν μπορεί να σταθεί σ' αυτές τις σκαλωσιές. Κι όμως εκεί πάνω έβγαζε το μεροκάματό του, ως χτες, ο Νίκος Πλαβούκος
Με τη ζωή του πλήρωσε χτες ο Νίκος Πλαβούκος, 51 χρόνων, την ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας μεγαλώνοντας το μαύρο κατάλογο των νεκρών εργατών στις οικοδομές που έφτασαν ήδη τους 22 από τις αρχές του χρόνου (σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας). Η είδηση ίσως και να μη γινόταν καν γνωστή αν δε βρίσκονταν τυχαία στην περιοχή μέλη της διοίκησης του συνδικάτου οικοδόμων που έκαναν έλεγχο σε οικοδομές.

Ο μαρμαράς Νίκος Πλαβούκος, 51 χρονών, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, εργαζότανε μόνος του σε ιδιόκτητη οικοδομή στα Ανω Λιόσια τοποθετώντας υαλοπίνακες στο κλιμακοστάσιο από την έξω πλευρά της οικοδομής. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι έπεσε από τη σκαλωσιά από ύψος πέντε μέτρων, χτύπησε στο κεφάλι και βρήκε ακαριαίο θάνατο. Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Ολγα όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από «χτύπημα στο βρεγματικό λοβό λόγω πτώσης και εκροή εγκεφαλικής ουσίας».

Ο χθεσινός τραγικός θάνατος του οικοδόμου έφερε και πάλι στην επικαιρότητα τα όσα είχε καταγγείλει πρόσφατα το Συνδικάτο Οικοδόμων σε συνέντευξη Τύπου, για την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας αλλά και για το γεγονός ότι ουσιαστικά κανένας επίσημος φορέας δεν καταγράφει τα ατυχήματα αντιμετωπίζοντας τη ζωή των εργατών με πλήρη αδιαφορία. Ετσι και χτες, η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου που βρίσκονταν τυχαία στα Ανω Λιόσια και κάλεσαν την Επιθεώρηση Εργασίας. Η απαίτηση του Συνδικάτου να ενταθούν οι έλεγχοι των μηχανισμών ελέγχου του κράτους, δεν ήταν τυχαία, καθώς ήδη την προηγούμενη χρονιά καταγράφτηκαν 188 νεκροί εργάτες.

Οι επιθεωρητές από την επιθεώρηση εργασίας Δυτικής Αττικής που πήγαν τελικά στην οικοδομή, διαπίστωσαν και επιβεβαίωσαν την έλλειψη μέτρων ασφαλείας που είχαν καταγγείλει λίγο νωρίτερα οι συνδικαλιστές. Οι σκαλωσιές δεν είχαν καμία κουπαστή για προστασία και ήταν με απλά χιαστί σίδερα ελαφρού τύπου ενώ σε πολλά σημεία υπήρχε μόνο ένα ξύλο (μαδέρι) για να πατάει ο εργαζόμενος κάτι που σημαίνει ότι στην ουσία ο άτυχος μαρμαράς δούλευε στον αέρα... Ολα αυτά όμως, όπως κατήγγειλαν εκεί και οι συνδικαλιστές, δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα αφού δεν έγινε κανένας έλεγχος για τα μέτρα ασφάλειας ούτε από την επιθεώρηση εργασίας ούτε από τον υπεύθυνο μηχανικό, κάτι που συμβαίνει στην πλειοψηφία των εργασιακών χώρων.

Μετρό

Απόδειξη για το πώς αντιμετωπίζεται η ζωή του εργάτη είναι και το χθεσινό περιστατικό, όχι σε μια μικρή οικοδομή, αλλά σε εργοτάξιο του Μετρό στον Αγιο Αντώνιο στο Περιστέρι. Ενας εργαζόμενος ζαλίστηκε και λιποθύμησε. Αν και αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο, αυτό έφτασε και παρέλαβε τον εργαζόμενο μετά από μισή ώρα ενώ ενδεικτικό είναι ότι δεν υπάρχει γιατρός σε έναν τόσο μεγάλο εργασιακό χώρο. Ευτυχώς, για τον εργάτη είναι καλά στην υγεία του και δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ