Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αισιοδοξεί για την πορεία ένταξης της Κύπρου

Και προετοιμάζει την «ασφάλεια» της Συνόδου Κορυφής του 2003

Ομαλά προχωρά η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ όπως ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο ασχολήθηκε και με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την πορεία του Κυπριακού προβλήματος, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και με την προετοιμασία της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Ο Χ. Πρωτόπαππας ανέφερε πως οι εκλογές στην Τουρκία αποτελούν μια ευνοϊκή εξέλιξη, διότι έδειξαν στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι σε αδυναμία να χειριστεί το Κυπριακό και άρα η αναβολή της ένταξης δεν εμφανίζεται τώρα λογική. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως η Τουρκία προκειμένου να πετύχει τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, δε θα διστάσει να δημιουργήσει προβλήματα και ως εκ τούτου η περίοδος προς τα τέλη του Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση θα πορευτεί με στόχο να καταδείξει πως ορθά υπεραμυνόταν της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, μιας και εκτιμά πως χάριν της ένταξης δημιουργήθηκαν στη γείτονα προϋποθέσεις εσωτερικής ειρήνης και περιορισμού του στρατού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, συμπλήρωσε πως τον Οκτώβρη (16/10) θα υπάρξει πιθανότατα η θετική έκθεση της επιτροπής και η ελληνική κυβέρνηση θα αφιερώσει δυνάμεις ώστε να πιέσει και να προλάβει αντιδράσεις.

Σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως διανύεται φάση εντατικών διαπραγματεύσεων και ενημέρωσε ότι στις 6/9 θα υπάρξει συζήτηση Κληρίδη - Ανάν στο Παρίσι και αμέσως μετά ο Γ. Κληρίδης θα επισκεφτεί την Αθήνα. Παρ' όλο που, όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση δε γνωρίζει αν θα υπάρξουν προτάσεις από πλευράς ΟΗΕ, έσπευσε να δηλώσει ότι σε περίπτωση που υπάρξουν, είναι πιθανό να μην ανταποκρίνονται σε επιθυμητό βαθμό στις ελληνικές απόψεις.

Σχετικά με το θέμα του ευρωστρατού ανέφερε ότι βρίσκεται λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, σε κατάσταση ύφεσης, πλην όμως παραμένει υπαρκτό και δεν αποκλείεται αμέσως μετά το καλοκαίρι ΝΑΤΟ και ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες πιέζοντας για να προχωρήσει η σχεδιαζόμενη επιχείρηση Amber-Fox στα Σκόπια.

Τέλος, για την προεδρία της ΕΕ, πέραν της προετοιμασίας και του επικοινωνιακού χειρισμού της, η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη το 2003, δίνοντας βάρος στο θέμα της ασφάλειας. Προφανώς θα δούμε στη Θεσσαλονίκη εικόνες Γένοβας, δηλαδή στρατοκρατούμενης πόλης. Ο Χ. Πρωτόπαππας δήλωσε ακόμη πως η Σύνοδος θα γίνει στη Θεσσαλονίκη αλλά εξετάζεται η μετάθεση του χώρου, μιας και το «υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η ΕΕ έχουν αναφέρει ότι ο χώρος της έκθεσης δεν προσφέρεται».

Εκθεση Μπους για Κυπριακό

Τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για υποστήριξη της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών προς εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους στη διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο για την Κύπρο.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε χθες στη Λευκωσία, πέραν της υποστήριξης προς τις συνομιλίες, παραθέτει τα γεγονότα του τελευταίου διμήνου. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς συνεχίζονται, παρ' όλο που οι δύο ηγέτες απέτυχαν να υλοποιήσουν το δεδηλωμένο στόχο για συνολική διευθέτηση έως τον Ιούνη του 2002. Ο Τζ. Μπους επισημαίνει πως στο διάστημα αυτό, όπως και στο παρελθόν, ο ειδικός συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Ντόναλντ Μπάντλερ, παρείχαν διπλωματική υποστήριξη στη διαδικασία. Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από την 1η Ιούνη έως και την 31η Ιούλη 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ