Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Αντιτρομοκρατικός αγώνας»: Ευκαιρία για στρατιωτική περικύκλωση του κόσμου

Η κυβέρνηση Μπους χρησιμοποιεί τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» σαν ευκαιρία για τη στρατιωτική περικύκλωση του κόσμου και οι εξαγορασμένες κυβερνήσεις άλλων χωρών σαν ευκαιρία για ένταση του αγώνα κατά των προοδευτικών κινημάτων. Αυτή, τη γνωστή από διάφορες πηγές αλήθεια, έρχεται να επιβεβαιώσει και ο ανταποκριτής της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (22/8) στη Σιγκαπούρη, ειδικά για το χώρο της Ανατολικής Ασίας. Στο ρεπορτάζ αυτό, με τον κύριο τίτλο «Αμερικανικό ημικύκλιο γύρω από την Κίνα» ο ανταποκριτής αναφέρει ότι «η Ουάσιγκτον έχει συνδέσει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Ασία... με τη στρατηγική περικύκλωση της Κίνας. Από την ημέρα των επιθέσεων στις ΗΠΑ την 11η Σεπτέμβρη 2002 οι ΗΠΑ πέτυχαν ένα εγχείρημα που θεωρούνταν σχεδόν αδύνατο: την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων ή αντίστοιχα ομάδων στρατιωτικών συμβούλων στην Κεντρική Ασία, μέσω Αφγανιστάν έως την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες. Το τόξο αυτό γύρω από την Κίνα στην Ανατολική Ασία συνεχίζεται με τις ιδρυμένες την εποχή του Ψυχρού Πολέμου βάσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Ακόμα και η Ινδία, που επί πολύ καιρό κρατούσε σε απόσταση στρατιωτικούς των ΗΠΑ... έχει στο μεταξύ Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους. Η μικρή πόλη - κράτος Σιγκαπούρη επέτρεψε σαν πρώτη χώρα του κόσμου στους ειδικούς της Ουάσιγκτον να ελέγχουν τα κοντέινερ, τα οποία μεταφορτώνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες στο λιμάνι της. Το επιχείρημα της Ουάσιγκτον είναι ότι «η παγκόσμια τρομοκρατία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις διεθνείς θαλάσσιες συνδέσεις».

Από την πλευρά τους, οι ασιατικές κυβερνήσεις συμπράττουν, επειδή θέλουν «να ξεφορτωθούν τους εσωτερικούς αντιπάλους». Η Φιλιππινέζα Πρόεδρος Γκλόρια Μακαπαγκάλ - Αρόγιο π.χ. θέλει να εξουδετερώσει την επιθετική ισλαμική ομάδα Αμπού Σαγιάφ και «θέλει επίσης να ενεργήσει ενισχυμένα ενάντια στο μαρξιστικό (κίνημα) "New Peoples Army"». Γι' αυτό συμφώνησε με την Ουάσιγκτον πρόγραμμα συνεργασίας 5ετούς διάρκειας συνολικής αξίας 55 εκατομμυρίων δολαρίων, στα πλαίσια του οποίου θα επιτραπεί πάλι η στάθμευση στρατού των ΗΠΑ.

Στην Ινδονησία η πρόεδρος Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, έναντι 50 εκατ. δολαρίων θα καταπολεμήσει τους «ισλαμιστές τρομοκράτες». Η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται περισσότερο για την καταπολέμηση των «ισλαμιστών φουνταμενταλιστών», αλλά η Τζακάρτα «ευχαρίστως θα κήρυσσε το "απελευθερωτικό κίνημα Aceh" σαν τρομοκρατική οργάνωση».

Τέλος, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ιδρύσουν βάση υποβρυχίων στο Ανατολικό Τιμόρ.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ