Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κι άλλη νεκρή στην απεργία πείνας

Ενώ το πολιτικό σκηνικό «αναδιαμορφώνεται» ξανά

ΑΓΚΥΡΑ.- Αλλη μια νεαρή γυναίκα, η 23χρονη Μελέκ Χοσβέρ, μέλος της οργάνωσης αλληλεγγύης των συγγενών των πολιτικών κρατουμένων Οζγκούρ Ταγιάντ, άφησε χθες την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Νουμουνέ της τουρκικής πρωτεύουσας, μετά από απεργία πείνας 11 μηνών.

Είναι η 54η απεργός πείνας που πεθαίνει στη διαμαρτυρία κατά της εισαγωγής των Λευκών Κελιών - συνολικά τα θύματα στην κινητοποίηση πλησιάζουν τα 100, αν προστεθούν σε αυτούς και οι εκτελεσθέντες στην εισβολή στις φυλακές το Δεκέμβρη του 2000 και τα θύματα άλλων αστυνομικών επεμβάσεων - μια πρακτική του τουρκικού κρατικού μηχανισμού που έχει την αμέριστη συμπαράσταση της ΕΕ και των ΗΠΑ, που παραβλέπουν τον χαρακτήρα του μέτρου ονομάζοντας συλλήβδην τους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους «τρομοκράτες»...

Οι απεργοί πείνας, που κρατιούνται στη ζωή παίρνοντας ζαχαρωμένο νερό και βιταμίνες, είναι στην πλειοψηφία τους μέλη της εκτός νόμου οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C). Η Χοσβέρ είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης επειδή κατηγορήθηκε ότι ήταν «μέλος» της. Είχε αποφυλακιστεί σε ένα μέτρο που είχε στόχο, ακριβώς, να «σπάσει» τη συνοχή των απεργών πείνας, ωστόσο συνέχισε να συμμετέχει στη διαμαρτυρία που, τελικά - καθώς το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται πάντοτε να «διαπραγματευτεί» την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς - την οδήγησε στο θάνατο.

Υπολογίζεται ότι περίπου 100 ακόμη κρατούμενοι και συγγενείς τους εξακολουθούν να κάνουν απεργία πείνας.

Πολιτικές διεργασίες

Πάντως η τουρκική άρχουσα τάξη και τα ΜΜΕ της ασχολούνταν με άλλα: την ανακοίνωση, χθες, της ένταξης του Κεμάλ Ντερβίς -μετά από μεγάλο διάστημα σχετικών διαπραγματεύσεων - στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, του Ντενίζ Μπαϊκάλ, είδηση που συνοδεύτηκε από μια γερή δόση φιλολογίας για την «ένωση της κεντροαριστεράς» στην Τουρκία, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. «Σχηματίζεται μια νέα δύναμη... βασισμένη σε μια σύγχρονη οικονομία της αγοράς». Πρόκειται για μια απόπειρα «επανίδρυσης», τουλάχιστον σύμφωνα με Τούρκους σχολιαστές, του κόμματος που είχε ιδρύσει ο θεωρούμενος ως «πατέρας» της σύγχρονης Τουρκίας, ποιος άλλος, ο Μουσταφά Κεμάλ.

Ωστόσο η «ένωση της κεντροαριστεράς» πολύ απέχει από το να αποτελεί πραγματικότητα, αφού τόσο το κόμμα του Μπουλέντ Ετσεβίτ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, όσο και η Νέα Τουρκία του Ισμαήλ Τζεμ - που φέρεται να απέσπασε στη Γερμανία και την υποστήριξη Σρέντερ - όπως και των υπολοίπων αποστατών της κυβέρνησης, έχουν αποστασιοποιηθεί από την προσπάθεια απορρίπτοντας τις σχετικές προτάσεις του Ντερβίς. Πράγμα το οποίο, όπως προειδοποιούν αναλυτές, δίνει στο Λευκό, όπως είναι γνωστό το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στις εκλογές.

Στο μεταξύ πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο κόμματα της Αριστεράς, το ODP και το ΕΜΕΡ, ενδέχεται να κατέβουν με κοινές λίστες στις εκλογές. Προς αυτό, έγραφε στο χθεσινό της φύλλο η Turkish Daily News, συναντήθηκαν χθες οι πρόεδροι των δυο κομμάτων, Ουφούκ Ουράς και Λεβέντ Τουζέλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ