Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Τηλεόραση
Στη «σκιά» του φεγγαριού

Σκηνή από την ταινία του Σαμ Γουντ «Για ποιον χτυπά η καμπάνα»
Σκηνή από την ταινία του Σαμ Γουντ «Για ποιον χτυπά η καμπάνα»
Ενα εξαιρετικό ερωτικό δράμα που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου και βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ερνεστ Χέμινγουέι, ξεχωρίζει απ' όλες τις ταινίες απόψε.

«Για ποιον χτυπά η καμπάνα», σε σκηνοθεσία Σαμ Γουντ.

Στην Ισπανία της δεκαετίας του '30 έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του Δημοκρατικού Μετώπου και των φασιστικών δυνάμεων του Φράνκο. Ενας Αμερικανός δάσκαλος που βρίσκεται εκεί, τάσσεται στο πλευρό μίας ομάδας δημοκρατικών και αναλαμβάνει να ανατινάξει μαζί τους μια γέφυρα. Στο έργο του τον βοηθά μια ομάδα ανταρτών που περιλαμβάνει τη δυναμική Πιλάρ, τον αναξιόπιστο και επικίνδυνο Πάμπλο και την όμορφη και αθώα Μαρία. Καθώς ο κίνδυνος παραμονεύει, ο Ρόμπερτ και η Μαρία αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση, η οποία εξελίσσεται σε μια από τις ωραιότερες ιστορίες αγάπης που έχουν γυριστεί. Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και ξέρουν ότι στο τέλος ίσως κανένας να μην επιβιώσει. Βραβευμένο ιστορικό ερωτικό δράμα, στο οποίο η Κατίνα Παξινού στο ρόλο της Πιλάρ, κέρδισε το Οσκαρ του β' γυναικείου ρόλου. Πρωταγωνιστούν: Γκάρι Κούπερ, Ινγκριντ Μπέργκμαν, Κατίνα Παξινού, Ακίμ Ταμίροφ κ.ά. (ΝΕΤ, 22.00).

«Ολοι λένε σ' αγαπώ», σε σκηνοθεσία Γούντι Αλεν.

Εξαιρετικό ρομαντικό μιούζικαλ στο οποίο παρακολουθούμε τις προσπάθειες του ήρωα να ξεπεράσει τις ανασφάλειες που του προκάλεσε μια ερωτική απογοήτευση. Για να τα καταφέρει επιλέγει να συναντήσει την πρώην σύζυγό του - στην οποία εξακολουθεί να εκμυστηρεύεται τα προβλήματά του - και στη συνέχεια την κόρη του που έχει ερωτευτεί έναν κατάδικο. Επειτα από την περιπλάνησή του, καταλήγει σε μια ρομαντική πόλη κι εκεί τον περιμένει ένας απροσδόκητος έρωτας... Ο Γούντι Αλεν γοητευμένος από την κοσμοπολίτικη αίγλη των μιούζικαλ της δεκαετίας του '30, σκηνοθετεί μια ρομαντική κομεντί, γεμάτη από παλιές, αξέχαστες επιτυχίες, χωρίς όμως να αμελήσει και αυτή τη φορά να σατιρίσει τους αγαπημένους του ήρωες, που δεν είναι άλλοι από τους καθημερινούς, απλούς ανθρώπους της αγαπημένης του μεγαλούπολης. Πρωταγωνιστούν: Γούντι Αλεν, Αλαν Αλντα, Γκόλντι Χόουν, Ντρου Μπάριμορ, Τζούλια Ρόμπερτς, Εντουαρντ Νόρτον κ.ά. (ALTER, 21.00).

«Οι ευνοούμενοι του φεγγαριού», σε σκηνοθεσία Οτάρ Ιοσελιάνι.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, λέγοντας ότι είναι η «ιδανική κωμωδία», είναι ακριβέστατος. Διεισδυτικός και οξυδερκής παρατηρητής, συλλαμβάνει με το φακό του την πολύπλευρη κινητικότητα της ζωής, σχολιάζοντάς την άλλοτε με λεπτή ειρωνεία κι άλλοτε με σαρκασμό. Στους «ευνοούμενους», συναντάμε ένα ετερόκλητο πλήθος φιλότεχνους συλλέκτες, κλέφτες, μικροαπατεώνες, μεροκαματιάρηδες κ.ά. Καθένας και όλοι τους βρίσκονται στο κέντρο μικρών δραματουργικών κύκλων, που συνδέονται μεταξύ τους, καθώς κυκλοφορεί ανάμεσά τους ένα κινέζικο πορσελάνινο σετ του 18ου αιώνα και ένα γυμνό πορτρέτο του 19ου αιώνα. Πρωταγωνιστούν: Πασκάλ Ομπιέ, Πέτερ Κλόος, Αλιξ ντε Μοντεγκί, Γκασπάρ Φλορί κ.ά. (ΕΤ-3, 00.20).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ