Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανάβει» στην Κύπρο η εκλογική αντιπαράθεση

Αντικείμενο έντονων διαξιφισμών έχει καταστεί το θέμα της πολιτικής διαφήμισης από τα τηλεοπτικά κανάλια, καθώς και η διεξαγωγή ψηφοφορίας στις χώρες όπου διαμένουν ομογενείς, κατά τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως σε ό,τι αφορά το θέμα της πολιτικής διαφήμισης είναι άτοπη και αβάσιμη η σύγκριση μεταξύ εντύπων μέσων και τηλεόρασης, διότι το έντυπο, κατά την άποψή του, το αγοράζει ο αναγνώστης με δική του απόφαση, ενώ η τηλεόραση απρόσκλητα μπαίνει στο σπίτι του τηλεθεατή. Σε ό,τι αφορά το θέμα των καταγγελιών του ΑΚΕΛ για τους εκλογικούς καταλόγους και την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Κυπρίους του Εξωτερικού, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ έχει βάσιμες επιφυλάξεις.

Πρόσθεσε όμως ότι ως θέμα αρχής δεν μπορεί κανείς να έχει ένσταση, για όσους διαμένουν προσωρινά στο εξωτερικό, όπως είναι οι φοιτητές.

Δεν είναι λογικό πρόσθεσε, οι Κύπριοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και δεν υπόκεινται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Κυπρίων πολιτών και δεν πληρώνουν φόρους, να αποφασίζουν και να έχουν μάλιστα αποφασιστικό ρόλο και λόγο για το πώς θα διοικείται ο τόπος.

Εθεσε, επίσης, θέμα συνταγματικό που αφορά την ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών.

Υπό την αίρεση ότι το ΔΗΚΟ θα δει το θέμα ξανά, ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δε γνωρίζει αν κάποιο δικαστήριο δε θα αποφασίσει ότι με το να εγκαθιδρυθούν εκλογικά κέντρα σε κάποια κέντρα της ομογένειας, αυτό δεν αποτελεί δυσμενή διάκριση σε βάρος άλλων ψηφοφόρων σε άλλες περιοχές όπου δε θα στηθούν κέντρα. Σε ό,τι αφορά τους εκλογικούς καταλόγους και το δικαίωμα ψήφου, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι όντως υπάρχουν παράνομες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους και ότι το δικαίωμα ψήφου το έχουν όσοι είναι νόμιμα εγγεγραμμένοι. Εθεσε, μάλιστα, θέμα «χτενίσματος» των εκλογικών καταλόγων, ώστε τα αποτελέσματα των εκλογών να είναι έγκυρα, αλλά όπως πρόσθεσε, η Υπηρεσία Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών επιμένει ότι δεν μπορεί λόγω ελλείψεως χρόνου να γίνει κάτι τέτοιο.

Εξ άλλου, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών τάσσεται υπέρ της πολιτικής διαφήμισης, ώστε να ανοίξει νέα σελίδα σε ό,τι αφορά το ήθος και το ύφος του πολιτικού λόγου στην Κύπρο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Κούλλης Μαυρονικόλας, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, υπέδειξε ότι ολόκληρη η Ευρώπη θεωρεί την πολιτική διαφήμιση μέθοδο πολιτικής επικοινωνίας και ενημέρωσης του κοινού. Ο κύριος Μαυρονικόλας παραδέχτηκε πάντως πως τα μικρά κόμματα με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που έχουν, δε διαθέτουν τους μηχανισμούς των μεγάλων κομμάτων και εισηγήθηκε τον ορισμό ανωτάτου ορίου στις δαπάνες, που να καθοριστεί σε διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο Αντώνης Κουταλιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΙΣΟΣ, σχολιάζοντας τις καταγγελίες περί παράνομων εγγραφών ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, είπε ότι οι καταγγελίες πρέπει να διερευνώνται και ότι κάθε πολίτης δικαιούται να υποβάλει ένσταση.

  • Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ χαρακτήρισε τρανό παράδειγμα διακωμώδησης του Δώρου Λοΐζου, αγγελία στην εφημερίδα "Χαραυγή", για το μνημόσυνο του ήρωα, στην οποία αναγράφεται ότι δε βρέθηκε ομιλητής και ότι στο μνημόσυνο θα παρευρεθεί ο Νίκος Αναστασιάδης φρουρούμενος από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, στέλεχος της ΕΟΚΑ Β΄.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδοαστικές κόντρες για τον εκλογικό νόμο, παζάρια για τις υποδομές (2021-07-16 00:00:00.0)
Αύριο η συνάντηση Ταλάτ - Παπαδόπουλου (2007-09-04 00:00:00.0)
Νέος Πρόεδρος ο Τάσος Παπαδόπουλος (2003-02-18 00:00:00.0)
Συνεχίζεται και σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο (2002-12-03 00:00:00.0)
Τα τελικά αποτελέσματα (2001-05-30 00:00:00.0)
Αλλαγές στην εκλογική διαδικασία (1998-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ