Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Μαζική εκκένωση περιοχών

Associated Press

Συνεχίζεται η γιγαντιαία επιχείρηση απομάκρυνσης κατοίκων που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τα πλημμυρισμένα νερά της λίμνης Ντονγκτίνγκ στην επαρχία Χουνάν. Μέχρι στιγμής, περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις όχθες της δεύτερης σε μέγεθος λίμνης της Κίνας, της οποίας τα νερά έχουν φουσκώσει εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών του τελευταίου μήνα.

Ωστόσο, τοπικοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν τελικά να αποτρέψουν τις μεγάλες καταστροφές. Σύμφωνα με προβλέψεις, τα νερά αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο σημείο τους την Κυριακή το πρωί, όταν θα εισέλθουν στη λίμνη τα φουσκωμένα νερά του ποταμού Γιανγκ-Τσε, αλλά η στάθμη τους θα είναι χαμηλότερη από το ιστορικό ρεκόρ του 1998 (35.9 μέτρα ενώ την Παρασκευή το ύψος των νερών ήταν 34.72 μέτρα) όταν 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες. Σύμφωνα πάντα με τους τοπικούς αξιωματούχους, τα μέτρα που πήραν μετά από τις πλημμύρες του 1998 τους έχουν επιτρέψει να αντιμετωπίσουν τις φετινές πλημμύρες ικανοποιητικότερα.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κινεζικής κυβέρνησης Γουέν Ζιαμπαό διέταξε μαζική κινητοποίηση εργατών και στρατιωτών προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι παίρνουν πλέον μέρος στις προσπάθειες ενίσχυσης των φραγμάτων που περιβάλλουν τη λίμνη και στην εκκένωση των περιοχών που κινδυνεύουν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εσωτερικών τα θύματα από τις πλημμύρες στην επαρχία της Χουνάν είναι μέχρι στιγμής 16, ενώ το σύνολο των πλημμυροπαθών ανέρχεται σε περίπου 8,4 εκατομμύρια.


Associated Press


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ