Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Αναμετρήσεις...

Ισραηλινοί στρατιώτες δοκιμάζουν αντιπυραυλικό σύστημα «Πάτριοτ» ενόψει προετοιμασίας πολέμου με το Ιράκ

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες δοκιμάζουν αντιπυραυλικό σύστημα «Πάτριοτ» ενόψει προετοιμασίας πολέμου με το Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Επικρατεί ενός είδους σιωπή. Μετά τις δηλώσεις χαμηλών τόνων του Αμερικανού Προέδρου περί «υπομονής», ελάχιστα λέγονται ή διαμηνύονται. Μία τέτοια σιωπή δεν είναι απαραίτητα και βήμα προς αποφυγή της επίθεσης. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μία ακόμη τελική αναδίπλωση πριν την εξαπόλυση της επίθεσης, που θέλει να γράψει το τελευταίο κεφάλαιο στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ο οποίος άρχισε το 1991.

Κατ' αρχάς οι αντιπαραθέσεις έχουν μεταφερθεί, εδώ και δύο μέρες, στη βρετανική πρωτεύουσα. «Αν ο Σαντάμ αποδεχτεί τους επιθεωρητές άνευ όρων, τότε τα πράγματα αλλάζουν», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζακ Στρο, διανθίζοντας τη δήλωση αυτή με σκληρά λόγια για το καθεστώς της Βαγδάτης. Ομως, ο διπλωματικός συντάκτης του BBC ξεκαθάρισε, κατά κάποιο τρόπο, τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του Τζακ Στρο είναι ένα ακόμη δείγμα των ανησυχιών ζωτικής σημασίας της βρετανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης από πλευράς των ΗΠΑ με σκοπό την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία, τη στιγμή που κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποσυνδέουν το ζήτημα των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου από το ζήτημα της απομάκρυνσης του Σαντάμ από την εξουσία.

Μάλιστα, σε ερώτηση εάν η χώρα του θα στηρίξει την ανάληψη δράσης ακόμα και στην περίπτωση που το Ιράκ αποδεχτεί τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ο Βρετανός υπουργός σημειώνει: «Δε θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια. Εχουμε πει ότι η στρατιωτική επέμβαση είναι μία από τις επιλογές που έχουμε. Αλλά εάν υπάρχει άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την απειλή του Ιράκ, τότε σίγουρα η περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης μειώνεται».

Εντούτοις, οι «αντιπολιτευτικές φωνές» εγείρονται και εντός της αμερικανικής επικράτειας. Ο στρατηγός Τζέιμς Λ. Τζόουνς, επικεφαλής της δύναμης πεζοναυτών και εν αναμονή επικεφαλής των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων, χαρακτήρισε τη σκέψη περί εφαρμογής του σχεδίου του «Αφγανικού Μοντέλου» και στην περίπτωση του Ιράκ «ανόητη και αστειότητα» και τάχθηκε υπέρ της ανάληψης δράσης από πολύ μεγάλη σε αριθμό συμβατική στρατιωτική δύναμη. Η «αντιπολίτευση» έχει να κάνει περισσότερο όμως με τον τρόπο εκδήλωσης της επίθεσης και όχι με την αναγκαιότητά της... αφού η επίθεση θεωρείται δεδομένη.

Με το αναπόφευκτο γεγονός της επίθεσης ζουν και οι Αμερικανοί πολίτες, αλλά μόλις το 53% αυτών τάσσεται υπέρ της ανάληψης δράσης κατά του Ιράκ, ποσοστό μικρότερο κατά οκτώ μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο του Ιούνη. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του CNN και της εφημερίδας USA Today.

Από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι το 86% των πολιτών εκτιμά πως ο Ιρακινός ηγέτης, Σαντάμ Χουσεΐν, στηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις, το 55% ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και το 53% ότι σχετίζεται με τις επιθέσεις στις 11 του Σεπτέμβρη 2001.

Μειωμένη όμως εμφανίζεται και η δημοτικότητα του Προέδρου των ΗΠΑ. Σήμερα, το 65% των Αμερικανών εγκρίνει την πολιτική του Τζορτζ Μπους, έναντι 71% τον Ιούλη και 76% τον Ιούνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν πρόκειται να «ηρεμήσουν» (2003-12-18 00:00:00.0)
«Εγκλωβισμένα» τα κατακτητικά στρατεύματα (2003-07-16 00:00:00.0)
Τελικές προετοιμασίες για την «καταιγίδα» (2003-03-07 00:00:00.0)
Δύο σενάρια πολέμου (2003-02-04 00:00:00.0)
Προαποφασισμένο και το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης (2002-08-30 00:00:00.0)
Επίθεση, σε άγνωστο χρόνο (2002-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ