Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κίνδυνο πολέμου βλέπουν οι Βρετανοί

Σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» επισείει τον κίνδυνο πολέμου στην Κύπρο σε περίπτωση που το νησί ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την επίτευξη λύσης.

Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει στο άρθρο της η εφημερίδα, χειριστεί την υποψηφιότητα της Κύπρου με επιδεξιότητα, θα κατορθώσει να πετύχει ειρήνη στο νησί μετά από πενήντα χρόνια ταραχών.

Ενα στραβοπάτημα όμως, προειδοποιεί, και η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να καταλήξει σε πόλεμο.

Κατά τη βρετανική εφημερίδα, η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα και υποστηρίζει πως παρά το γεγονός ότι η αυτοαποκαλούμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου δεν αναγνωρίζεται διεθνώς εντούτοις στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστές οντότητες. Η ένταξη ενός διχασμένου νησιού δε θα είναι προς το συμφέρον ούτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης ούτε και της Κύπρου αλλά ούτε και της ελληνικής κυβέρνησης, καταλήγει το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας.

Επαφές επί επαφών...

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο, πραγματοποίησε χωριστές επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Ραούφ Ντενκτάς, ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών, που επαναρχίζουν σήμερα.

Ο γύρος αυτός σηματοδοτείται από την εξαγγελθείσα συνάντηση στο Παρίσι του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, Κόφι Ανάν, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στις 6 του Σεπτέμβρη.

Ο Αλβαρο ντε Σότο κατά τις επαφές του προετοίμασε τη συνάντηση του Παρισιού, ενώ την όλη προσπάθεια θα στηρίξουν ο Βρετανός απεσταλμένος, λόρδος Χάνεϊ, που αναμένεται να μεταβεί στην Κύπρο την Παρασκευή και ο Αμερικανός συντονιστής, Τόμας Γουέστον, ο οποίος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιοχή στις αρχές Σεπτέμβρη.

Με πνεύμα συνδιαλλαγής στο Παρίσι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσέλθει στη συνάντηση του Παρισιού με πνεύμα συνδιαλλαγής και έντονης επιθυμίας για επίτευξη ενός συμβιβασμού που να στηρίζεται στις αρχές τις οποίες η διεθνής κοινότητα έχει.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει αμετακίνητη στη λύση που να προνοεί για ένα κράτος, είναι ξεκάθαρη και εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εξέφρασε παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι ο κατοχικός ηγέτης θα υποβάλει ολοκληρωμένο έγγραφο στη συνάντηση του Παρισιού ο Μ. Παπαπέτρου είπε ότι κάθε νέα εισήγηση από τον Ραούφ Ντενκτάς είναι ευπρόσδεκτη εάν φυσικά λαμβάνει σοβαρά υπόψη εκείνα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι στόχος των συναντήσεων του Αλβαρο Ντε Σότο με τον Πρόεδρο Κληρίδη χτες το πρωί και με τον κατοχικό ηγέτη χτες το απόγευμα είναι η ουσιαστική προετοιμασία της επανέναρξης των συνομιλιών που αρχίζουν σήμερα στη Λευκωσία.

Κατά τις επαφές, πρόσθεσε, συζητήθηκαν και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν σχέση με τη συνάντηση του Παρισιού.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει στις 4 του Σεπτέμβρη για το Παρίσι και θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 7 του μηνός. Στο Παρίσι θα προηγηθεί συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον Ραούφ Ντενκτάς και θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Το μεσημέρι ο Κ. Ανάν θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους δύο ηγέτες. Κάθε ηγέτης θα συνοδεύεται από έναν πρακτικογράφο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχίζουν πάλι οι απευθείας συνομιλίες (2003-01-14 00:00:00.0)
Μετά την Κοπεγχάγη η πιθανή συμφωνία (2002-11-30 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι επαφές και οι συναντήσεις (2002-08-31 00:00:00.0)
Δόθηκε η απάντηση στο έγγραφο Ντενκτάς (2002-05-03 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών (2002-02-20 00:00:00.0)
Για συνεταιρισμό δύο κρατών κάνουν λόγο οι Τούρκοι (2002-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ