Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Παραμένει η αντιλαϊκή φορολογική πολιτική

Ενταγμένο στη γενικότερη αντιλαϊκή κατεύθυνση του φορολογικού μας συστήματος είναι και το συζητούμενο άρθρο από χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τον «κώδικα βιβλίων και στοιχείων και την απόδοση ΦΠΑ». Μπορεί, όπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, να επέρχονται ορισμένες απλουστεύσεις σε κάποιες διαδικασίες της εφορίας αλλά δεν αναιρεί τη γενικότερη αντιλαϊκή φιλοσοφία της φορολογικής πολιτικής. Μάλιστα, τόνισε, η κυβέρνηση προκειμένου να «πλασάρει» καλύτερα την πολιτική της ακολουθεί την τακτική της «σαλαμοποίησης» και είπε ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να δουν συνολικά την κυβερνητική πολιτική και όχι να σταθούν σε αυτό που λέει το υπουργείο ότι απλώς μπαίνει κάποια τάξη στον «κώδικα βιβλίων και στοιχείων». Αλλωστε, υπογράμμισε, το παρελθόν έχει δείξει ότι οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ κάθε φορά που έφερναν ένα φορολογικό νομοσχέδιο, αυτό ελάφρυνε τους μεγαλοεπιχειρηματίες ενώ οι μισθωτοί έβλεπαν τη φορολογική τους κλίμακα να μην τιμαριθμοποιείται και να μένει παγωμένη για χρόνια.

Ο Αγγ. Τζέκης είπε ότι η ίδια η εισηγητική έκθεση ομολογεί ότι στόχος των «απλουστεύσεων» είναι η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και η «απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού», κάτι που θα οδηγήσει σε κατάργηση οργανικών θέσεων στις Εφορίες.

Χαρακτηριστική της φορομπηχτικής πολιτικής, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι και η περίπτωση της λεγόμενης «συνάφειας» για τους Μικρομεσαίους οι οποίοι καλούνται για μία ακόμα φορά να εισφέρουν πρόσθετους φόρους για να αναπληρωθούν στον προϋπολογισμό τα χαμένα χρήματα από τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Στο νομοσχέδιο υπάρχει και διάταξη για την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων κατά 10 έως 12% και ο Αγγ. Τζέκης κατήγγειλε την υποκρισία της κυβέρνησης που ενώ στα λόγια δήθεν μάχεται την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, προχωράει σε μεγάλες ανατιμήσεις όπως έκανε και στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ. Τέλος, ζήτησε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ανακούφιση των γουνοποιών της Δυτικής Μακεδονίας, μιας περιοχής που είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία. Κατήγγειλε ότι υπεύθυνη είναι η ίδια η κυβέρνηση η οποία άφησε τους γουνοποιούς να πέσουν θύματα των ληστρικών επιτοκίων των τραπεζιτών, οι οποίοι με τα πανωτόκια τους, αφάνισαν τους μικρομεσαίους του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ