Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΡΑΚ
Διευρύνεται το «χάσμα» με τις ΗΠΑ

Σχεδόν πλήρης γερμανική αποστασιοποίηση από τον προετοιμαζόμενο πολεμικό τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ

Στην εκφρασμένη με διάφορους τρόπους καταδίκη από τη μεγάλη πλειοψηφία της γερμανικής κοινής γνώμης, του προετοιμαζόμενου από την Ουάσιγκτον πολεμικού τυχοδιωκτισμού, εκδηλώθηκε τώρα, και η αποστασιοποίηση όλων των πολιτικών κομμάτων από τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Τα δύο κομμουνιστικά κόμματα, το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) και το μικρότερο νεοϊδρυμένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας (KPD), όπως επίσης και το αριστερό ΚΟΔΗΣΟ, λόγω της ίδιας της φύσης τους είχαν από καιρό πάρει θέση εναντίον της προετοιμαζόμενης πολεμικής περιπέτειας, αλλά τις τελευταίες μέρες εκδηλώθηκε και πλήρης - τουλάχιστον φραστικά - δημόσια αποστασιοποίηση και όλων των γερμανικών αστικών κομμάτων, κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος καγκελάριος των κομμάτων Χριστιανοδημοκρατίας (CDK) και Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Εντμουντ Στόιμπερ, δήλωσε την Τετάρτη: «Το μονοπώλιο απόφασης και ενεργειών σ' αυτό το ζήτημα (του πολέμου) ανήκει στα Ηνωμένα Εθνη. Μονόδρομος μιας χώρας (των ΗΠΑ) χωρίς διαβουλεύσεις και χωρίς εντολή της Διεθνούς Κοινότητας είναι ασυμβίβαστος μ' αυτό (το μονοπώλιο)». Ετσι ο Στόιμπερ, όπως επίσης και η πρόεδρος της CDK Α. Μέρκελ, συντάχθηκαν με τη γνωστή θέση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ (ο «Ριζοσπάστης» την είχε ήδη δημοσιεύσει), ενώ όλο το τελευταίο διάστημα ασκούσαν σ' αυτό το θέμα κριτική στον Σρέντερ. Ο τελευταίος επανέλαβε προχτές ότι η Γερμανία δε θα μετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση, πάντως «όχι υπό την ηγεσία μου». Μέρκελ: Η CDK παρακολουθεί τις πρόσφατες δηλώσεις του Τσένεϊ με ανησυχία «και εμείς δε θα στείλουμε ποτέ Γερμανούς στρατιώτες σε ένα τυχοδιωκτισμό». Γκουίντο Βεστερβέλε (πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών - FDP): «Στον κύκλο μας (στο κόμμα) υπάρχει συναίνεση ότι δε θα δεχτούμε κανένα εθνικό μονόδρομο, ούτε αυτόν των ΗΠΑ». Ο ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ δήλωσε ότι με μια επίθεση κατά του Ιράκ θα κλιμακωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και έτσι απειλείται «άμεσα η ασφάλειά μας στην Ευρώπη». Η πρόεδρος των Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ, χαρακτήρισε τη γνώμη του Τσένεϊ «ανεύθυνη και ικανή να ανάψει πυρκαγιά». Στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ «θα είναι παράνομη και θα έβαζε σε κίνδυνο κάθε ειρηνική προοπτική στη Μέση Ανατολή», τόνισε. Ζήτησε τέλος «κοινή ευρωπαϊκή αντίσταση» κατά των σχεδίων των ΗΠΑ. Η πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, Γκαμπριέλε Τσίμερ υπογράμμισε: «Κανένας πόλεμος, πουθενά, ούτε κατά του Ιράκ. Ο εκδημοκρατισμός της χώρας είναι υπόθεση του ίδιου του ιρακινού λαού».

Σύμφωνα με την «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (29/8), δημοσκόπηση του αγγλικού ινστιτούτου ICM ανέδειξε ότι 52% των εκλογέων του Εργατικού Κόμματος και επίσης το ίδιο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Αγγλίας είναι κατά του πολέμου. Η «Γκάρντιαν» ζήτησε από τον Μπλερ να διακόψει τη συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Ο Γερμανός υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε στη σημερινή (30/8) «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» ότι, σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, χωρίς εντολή του ΟΗΕ, θα διατάξει την απόσυρση των γερμανικών μονάδων από το Κουβέιτ, ώστε να μην εμπλακούν στον τυχοδιωκτισμό της Ουάσιγκτον.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το νέο πρόγραμμα του ΚΟΔΗΣΟ (2003-10-14 00:00:00.0)
Το ΚΟΔΗΣΟ μαστίζεται από κρίση (2003-05-09 00:00:00.0)
Αμερικανικές πιέσεις (2002-10-24 00:00:00.0)
Σκληροί καιροί για την οικονομία (2002-10-17 00:00:00.0)
Αποστασιοποίηση από τις ΗΠΑ, εκλογικός ελιγμός ή..; (2002-08-11 00:00:00.0)
Το πανό βουλευτών και η συνδιάσκεψη του ΚΟΔΗΣΟ (2002-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ