Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Προαποφασισμένο και το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης

«Πρωτοβουλία» αναλαμβάνει το Λονδίνο, για την παροχή ενός νέου χρονικού περιθωρίου στη Βαγδάτη, προκειμένου να επαναληφθούν οι επιθεωρήσεις

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μέχρι τέλος Νοέμβρη θα έχει εκδηλωθεί η αμερικανική στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ, προειδοποιούν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ενώ πληθαίνουν τα σημάδια ότι το αμερικανικό πλήγμα είναι αναπόφευκτο, είτε με είτε χωρίς ανοιχτή διεθνή υποστήριξη, ορισμένες ευρωπαϊκές ηγεσίες φάνηκαν, χτες, να αναζητούν, απέναντι στην κοινή γνώμη των χωρών τους, το άλλοθι του ΟΗΕ, ο οποίος μοιάζει να είναι, για άλλη μια φορά, το πλέον κατάλληλο πρόσχημα.

Η 30ή Νοεμβρίου είναι το τελευταίο χρονικό περιθώριο που δίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, τηρώντας την ανωνυμία τους, για την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ. Οι δηλώσεις τους φιλοξενούνται στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», στο πλαίσιο άρθρου για τα μέτρα που λαμβάνει το Ισραήλ, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανή ιρακινή αντεπίθεση. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ένας άλλος ειδικός, ο εκδότης της βρετανικής στρατιωτικής επιθεώρησης «Τζέινς», Αλεξ Στάντις, κατέλυε ένα από τα βασικά επιχειρήματα της αμερικανικής ηγεσίας περί δεσμών ανάμεσα στο Ιράκ και στην «Αλ Κάιντα», τονίζοντας ότι «όπως και σε άλλα θέματα, η Ουάσινγκτον αγνοεί κάτι πολύ βασικό: ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ιδεολογικό συνεκτικό στοιχείο ανάμεσα στα δύο αυτά μέρη».

Ιρακινοί επιδεικνύουν σε δημοσιογράφους το χώρο όπου υποτίθεται παράγουν όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ πρόκειται για οικοδομικά και αγροτικά υλικά

Associated Press

Ιρακινοί επιδεικνύουν σε δημοσιογράφους το χώρο όπου υποτίθεται παράγουν όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ πρόκειται για οικοδομικά και αγροτικά υλικά
Παρ' όλα αυτά, η αμερικανική ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη. Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Κεν Αντελμαν, υποτιμούσε τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί από τους συμμάχους και ιδιαίτερα από τους Αραβες. Ο Αντελμαν επαναλάμβανε ότι οι διατυπωθείσες αντιρρήσεις δεν είναι σημαντικές και ότι μόλις γίνει η επίθεση, τότε όλοι θα σπεύσουν να συνταχθούν στο πλευρό τους. Μάλιστα, ο Αντελμαν υποστηρίζει ότι «οι σαουδαραβικές αντιρρήσεις συνδέονται μάλλον με τις ανησυχίες του Ριάντ μπροστά στην προοπτική ενός σταθερού Ιράκ, που θα μπορέσει να αναδειχτεί σε οικονομικό και περιφερειακό αντίπαλο».

«Επιστρατεύεται» ο ΟΗΕ

Την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να προτείνει ένα νέο χρονοδιάγραμμα στη Βαγδάτη, μέσα στο οποίο θα κληθεί να αποδεχτεί, ως πρώτο θετικό βήμα, την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ ανακοίνωσε, χτες, ο ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο. Μιλώντας και στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Στρο επανέλαβε ότι, ασχέτως αν και το Λονδίνο πιστεύει ότι ο κόσμος θα είναι καλύτερος χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν, προτεραιότητα είναι η επανάληψη των επιθεωρήσεων στο οπλοστάσιό του. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις με το Λευκό Οίκο για το θέμα.

Ο Στρο δεν αναφέρθηκε διόλου στην ποινή, που θα επιβληθεί στο Ιράκ σε περίπτωση που απορρίψει τη συγκεκριμένη πρόταση. Πολλοί έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι η βρετανική πρωτοβουλία αποβλέπει στο να γεφυρώσει το χάσμα που φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στους συμμάχους της. Εντούτοις, τον ΟΗΕ «θυμήθηκαν», χτες, τόσο η Γαλλία όσο και το Βέλγιο, πιθανώς όχι τυχαία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωνε ότι είναι απαραίτητη η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ ο Βέλγος ΥΠΕΞ υποστήριζε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ευρώπη να αντιταχθεί σε μια αμερικανική προληπτική επίθεση κατά του Ιράκ, σε περίπτωση που το τελευταίο έχει «αφήσει ανεκμετάλλευτη και αυτήν την τελευταία ευκαιρία». Μετά από όλα αυτά, φαίνεται ότι η πρόταση Στρο, ουσιαστικά, δεν αποτελεί παρά έναν πολύ καλό τρόπο να καμφθούν οι αντιρρήσεις των συμμάχων της Ουάσιγκτον, δίνοντάς τους ένα πολύ καλό πρόσχημα: το σύνηθες άλλοθι του ΟΗΕ.

Συνεχίζονται οι διαφωνίες

Το ότι η βρετανική πρωτοβουλία στοχεύει μάλλον στην εξασφάλιση άλλοθι παρά λύσης, μοιάζει να επιβεβαιώνεται και από τα σχόλια Αμερικανών αξιωματούχων μετά την ανακοίνωση του Στρο, που τηρώντας την ανωνυμία τους, τόνιζαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι η Ουάσινγκτον «θα εξαπολύσει επίθεση στο Ιράκ, είτε επιστρέψουν είτε όχι οι επιθεωρητές, γιατί στόχος είναι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν».

Η κυνικότητα της Ουάσινγκτον, πάντως, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Στη μακρά λίστα των αντιρρήσεων, προστέθηκε, χτες, και αυτή του Πακιστανού ηγέτη Περβέζ Μουσαράφ, ο οποίος εκτιμούσε ότι μια αμερικανική επίθεση στο Ιράκ θα αποξένωνε ακόμη περισσότερο τις ΗΠΑ από τον μουσουλμανικό κόσμο, που ήδη νιώθει ότι βρίσκεται στο στόχαστρό τους, άνευ συγκεκριμένου λόγου, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν απόψεις τύπου μπιν Λάντεν. Την αντίρρησή της εξέφρασε και η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση της Ινδονησίας, Ναχντλατούλ Ουλάμα.

«Μαζικό έγκλημα σε βάρος του διεθνούς δικαίου και του ιρακινού λαού», χαρακτήρισε μια επικείμενη επίθεση στο Ιράκ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, που πραγματοποιεί περιοδεία στο Ιράκ, την τελευταία βδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με Ιρακινούς αξιωματούχους. Τόσο αυτοί όσο και ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, που υπέγραψε, χτες στη Δαμασκό, σειρά εμπορικών και επιστημονικών συμφωνιών με τη συριακή ηγεσία, τόνιζαν ότι «δεν υφίσταται λόγος να επιστρέψουν οι επιθεωρητές - κατάσκοποι, εφόσον η εγκληματική αμερικανική ηγεσία έχει προαποφασίσει τη στρατιωτική επίθεση».

Συμπλήρωναν, πάντως, ότι ακόμη και αν εκδηλωθεί επίθεση, θα συνεχιστούν οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου. Χτες, και ο ΟΠΕΚ διαβεβαίωνε ότι θα προχωρήσει ακόμη και σε αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής για να μην αυξηθούν οι τιμές σε περίπτωση κρίσης, κατευνάζοντας τις ανησυχίες της αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ