Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Από τη δανική στην ελληνική προεδρία

Μελετώντας κανείς τις προτεραιότητες στο πρόγραμμα της δανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), για το 2ο εξάμηνο του 2002, δεν μπορεί να αποφύγει παραλληλισμούς και σκέψεις σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Αναφέρεται, λοιπόν, στο πρόγραμμα ότι «η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα κατά τη δανική προεδρία της ΕΕ, αναπτύσσοντας μέσα καταπολέμησης, με διεξαγωγή κοινής έρευνας,.. που θα διευκολύνει την πρόληψη και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με τις ΗΠΑ, κοινές πρωτοβουλίες (και με τις υπό διεύρυνση χώρες) στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, επέκταση του ηλεκτρονικού Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SΙSΙΙ), ευκολότερη πρόσβαση στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αστυνομίας και εισαγγελίας, ιδίως όσον αφορά τα δακτυλικά αποτυπώματα, εισαγωγή ρήτρας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε συμφωνία με τρίτες χώρες θα συνεχίσει τις εργασίες για την εφαρμογή της Σύμβασης "Νάπολη ΙΙ", η οποία έχει σχεδιαστεί κυρίως για να δώσει στην αστυνομία τη δυνατότητα συνεχούς καταδίωξης πέραν των εσωτερικών συνόρων».(1)

Είναι γνωστό ότι μετά την 11η Σεπτέμβρη τα μέτρα καταστολής και κρατικής τρομοκρατίας έχουν ενταθεί στις χώρες - μέλη της ΕΕ και όχι μόνο. Να θυμίσουμε ότι η ΕΕ είχε χαράξει τη στρατηγική της στον τομέα αυτό από τον Οκτώβρη του 1999 (Σύνοδος Κορυφής Τάμπερε), με συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης. Ομως υλοποιεί αυτή την πολιτική με γρηγορότερους ρυθμούς μετά τις 11/9/2001. Βέβαια, σε κάθε χώρα ανάλογα με την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος, των κατακτήσεων, των αντιστάσεων των λαών βρίσκεται ένα άλλοθι, μια δικαιολογία, που χρειάζεται, για να περάσει νέα κατασταλτικά μέτρα και νόμους ευκολότερα και πιο ανώδυνα για το σύστημα. Π.χ. στην Ελλάδα η εγκληματική δράση της «17Ν», (κατασκεύασμα των μυστικών υπηρεσιών, που μερικά σχετικά στοιχεία γνωστοποιήθηκαν, αλλά περνάνε στα ψιλά των ΜΜΕ), παρουσιάζεται κυρίως και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της με τη διεθνή τρομοκρατία. Επικεντρώνονται ότι η «17Ν» είναι παρακλάδι της, αποσιωπώντας και καλύπτοντας τη σχέση της με τις μυστικές υπηρεσίες, ντόπιες και ξένες, τους πραγματικούς οικονομικο-πολιτικούς λόγους και κίνητρα των προσώπων που δολοφονούσε και φυσικά καμιά σχέση δεν είχε και δεν έχει με την πάλη του λαού για τα δικαιώματά του, τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού. Αρα, άλλοθι για την κυβέρνηση θα αποτελεί η διασύνδεση της «17Ν» με τη διεθνή τρομοκρατία, για να εφαρμόσει αυτά που έχει συμφωνήσει στην ΕΕ, εδώ και 3 χρόνια. Δηλαδή, μέτρα περιορισμού ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, κατατρομοκράτησης των λαών με νέες νομοθεσίες και κατασταλτικά σώματα, υποταγή στην καπιταλιστική θηριωδία, διώξεις σε αντιλήψεις που αμφισβητούν, αντιστέκονται και αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και παρακλάδι της αποτελεί η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Η βιασύνη που εμφανίζουν στην υλοποίηση της κατασταλτικής πολιτικής, προέρχεται από το φόβο των καπιταλιστών και των κομμάτων τους, στην αυξανόμενη οικονομική κρίση (Λατινική Αμερική, ύφεση στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στην Ιαπωνία), σε ανεργία, φτώχεια, στη συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση, στην άνοδο των μαζικών κινητοποιήσεων. Ανησυχούν, φοβούνται και προσπαθούν να προλάβουν την επαναστατικοποίηση και οργάνωση των λαϊκών μαζών.

Εναν άλλο τομέα που έχει η δανική προεδρία της ΕΕ στις προτεραιότητές της, είναι η επίσπευση «των εργασιών για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση,...που θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ».(2)

Δημιουργούν νέα σώματα κατασταλτικά (αστυνομία συνόρων, πιλοτικά σχέδια και δημιουργία δικτύου αξιωματικών συνδέσμων κ.ά), κατάλληλη νομοθεσία (νέος κατάλογος με χώρες για θεώρηση, κοινό σύστημα ευρωπαϊκών δεδομένων των θεωρήσεων (ρήτρα για διαχείριση μεταναστευτικών ρευμάτων και υποχρεωτική επανεισδοχή με τρίτες χώρες, συνεργασία ΕΕ με τρίτες χώρες και δυνατότητα λήψης μέτρων εάν μία τρίτη χώρα δε συνεργαστεί κλπ.), με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Ιούνη 2003 επί ελληνικής προεδρίας. Αυτό σημαίνει ότι σκληραίνουν τα μέτρα κατά των μεταναστών. Βέβαια, όποτε θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό ανοίγουν πόρτες και παράθυρα, όποτε έχουν πρόβλημα σηκώνουν τείχη και στήνουν πολεμίστρες. Η ουσία είναι ότι στο όνομα των μεταναστών μετατρέπουν σε φρούριο την Ευρώπη. Καλλιεργούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό, καταλογίζουν τα οικονομικοκοινωνικά προβλήματα, που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα στους μετανάστες, κρύβουν τα αίτια των μεταναστευτικών κυμάτων (πόλεμοι, εκμετάλλευση, ανισότητα, φτώχεια).

Ομως υπάρχει και μια άλλη σημαντικότατη πλευρά της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. Δημιουργούν νέους κατασταλτικούς μηχανισμούς για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων (με ευρωπαϊκή αστυνομία συνόρων, δίκτυο αξιωματικών συνδέσμων, κοινή εκπαίδευση, κατανομή δαπανών), ευθύνη που έχει σήμερα ο στρατός κάθε χώρας, εκχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα στο Διευθυντήριο της ΕΕ.

Οι σχέσεις, λοιπόν, της Ελλάδας με τρίτες χώρες και στο θέμα ασύλου και μετανάστευσης δε θα καθορίζονται από παραδοσιακές και φιλικές σχέσεις του λαού μας με άλλους λαούς ή συμπάθειες σε κινήματα, (π.χ. Κούρδων κ.ά.) αλλά θα καθορίζονται από την ΕΕ

Υπάρχει, λοιπόν, παραπέρα αντιδραστικοποίηση της πολιτικής της ΕΕ με βασικό εργαλείο την καταστολή και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή την πολιτική θα διαχειριστεί στο πρώτο εξάμηνο 2003 η κυβέρνηση με την ελληνική προεδρία. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει την προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλη 2002, στα θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας - Αμυνας(ΕΠΑΑ) και ζώνης του ευρώ, αφού η Δανία έχει εξαιρεθεί και δε συμμετέχει σε αυτές τις επιμέρους πολιτικές. Ηδη η Ελλάδα ετοιμάζει την αποστολή ευρωπαϊκής δύναμης στα Σκόπια για αντικατάσταση της αντίστοιχης ΝΑΤΟικής.

Η ελληνική προεδρία θα διαχειριστεί και άλλα σημαντικά ζητήματα, με ιδιαίτερες επιπτώσεις στο λαό και τη χώρα μας. Στον αγροτικό τομέα η ελληνική προεδρία θα προωθήσει την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με την παραπέρα μείωση των επιδοτήσεων και στήριξης της γεωργίας. Νέα μέτρα, που θίγουν τους μικρομεσαίους αγρότες και θα οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα και άλλων αγροτικών νοικοκυριών.

Ακόμη, η ελληνική προεδρία θα ασχοληθεί με την προώθηση ενιαίας πολιτικής στον τομέα της Υγείας. Βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα των συστημάτων Υγείας, ονομάζουν την ιδιωτικοποίησή της. Την προώθηση αποστολής διεθνούς αστυνομικής δύναμης σε Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τα θέματα τρομοκρατίας, ασύλου και μετανάστευσης, Παιδείας, αναθεώρησης της στρατηγικής για την απασχόληση, τη διεύρυνση, την προετοιμασία της νέας Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, που σχεδιάζεται πιο αντιδραστικό, πιο σκοτεινό για τους λαούς.

Ομως, σε αυτό το μέλλον οι λαοί, το μαζικό, λαϊκό κίνημα δεν έχουν πει τον τελευταίο λόγο. Γιατί, λύση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα υπάρχει. Βήματα γίνονται, πρωτοβουλίες και συντονισμός στη δράση μπορεί να υπάρξει. Ηδη, έχει δημιουργηθεί και έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στους λαϊκούς αγώνες, η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», συσπειρώνοντας αγρότες, εργάτες, υπαλλήλους, νεολαία, συνταξιούχους, γυναίκες, μικρομεσαίους επαγγελματίες, τα θύματα αυτής της πολιτικής, που είναι η πλειοψηφία του λαού μας. Είναι η κίνηση που θα υποδεχτεί αγωνιστικά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Ιούνη 2003 στην Ελλάδα, σαν απάντηση στα νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα που θα δρομολογήσουν σε βάρος των λαών, των χωρών της ΕΕ, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, αντιτάσσοντας ένα ρωμαλέο μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την ελληνική κυβέρνηση και όσους υποστηρίζουν τις επιλογές τους. Μαζικές ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις ήδη έχουν ξεκινήσει, συνεχίζονται και θα κορυφωθούν τον Ιούνη 2003. Εμπρός, λοιπόν, όλοι μαζί σε συστράτευση, για να δώσουμε ηχηρό μήνυμα απειθαρχίας και αντεπίθεσης. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι παντοδύναμος.

(1) Μία Ευρώπη: Πρόγραμμα της δανικής προεδρίας της ΕΕ, Ιούλιος 2002, σελ.12,13

(2) Στο ίδιο, σελ.15,


Της
Διαμάντως ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Η Διαμάντω Μανωλάκου είναι υπεύθυνη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ