Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ.
Επίσημη παραδοχή κατάρριψης του ελικοπτέρου

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ επιβεβαίωσε χτες ότι το ρωσικό ελικόπτερο Mi-26 που κατέπεσε στις 19 Αυγούστου στην Τσετσενία σκοτώνοντας 118 ανθρώπους, κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους - αέρος.

Παρουσιάζοντας τα πορίσματα της ειδικής ανακριτικής επιτροπής, που συγκρότησε το υπουργείο Αμυνας, ο Ιβανόφ τόνισε ότι ο πύραυλος κατέστρεψε τον δεξιό κινητήρα του ελικοπτέρου και προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας και του άλλου κινητήρα, με αποτέλεσμα το Mi-26 να καταρριφθεί.

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση, οι αξιωματικοί που οργάνωσαν την πτήση του ελικοπτέρου «παραβίασαν εντολές και διέπραξαν μεγάλα λάθη», οπότε και θα αντιμετωπίσουν και ποινικές κατηγορίες, εκτός από τις αυστηρές πειθαρχικές ποινές που θα τους επιβληθούν. Το στρατιωτικό ελικόπτερο φέρεται να εκτελούσε πτήση παρά τη σχετική εντολή του υπουργείου Αμυνας που απαγόρευε αυτού του τύπου τη μεταφορά προσωπικού, ενώ επίσης μετέφερε 147 άτομα ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο ασφαλείας των 80.

Ο Ιβανόφ, πάντως, δεν ανέφερε ρητώς ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τους Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες, που έχουν αναλάβει με ανακοίνωσή τους την ευθύνη για την επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ