Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκκλήσεις, ένταση και απειλές

Ανάμεσα στα ερείπια

Associated Press

Ανάμεσα στα ερείπια
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Εκκληση για άμεσο τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας απηύθυνε, μέσα από συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών, Ραζάκ αλ Γιαχίγια. Η έκκλησή του συνέπεσε με την ανακοίνωση ότι ο ισραηλινός στρατός, στην εισβολή νοτίως της πόλης της Γάζας, την Πέμπτη, που στοίχισε τη ζωή σε 4 πολίτες και τραυμάτισε άλλους 8, χρησιμοποίησε οβίδες διασποράς. Παράλληλα, ο αρχηγός της ισραηλινής αστυνομίας υποστήριζε ότι η ηρεμία των τελευταίων βδομάδων δεν οφείλεται παρά μόνο στην εγρήγορση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς οι Παλαιστίνιοι δεν άλλαξαν σε τίποτε τη στάση τους.

«Οι επιθέσεις αυτοκτονίας βλάπτουν τον παλαιστινιακό λαό, τα δικαιώματα και τα αιτήματά του, παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα και εναντιώνονται στην παλαιστινιακή παράδοση», υποστήριξε, μιλώντας στη «Γιεντότ Αχρονότ», ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών. Ο Αμπντέλ Ραζάκ αλ Γιαχίγια ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων και εκτίμησε ότι οι καμικάζι θα βρεθούν απομονωμένοι από την παλαιστινιακή κοινωνία, τονίζοντας ότι δε χρειάζεται εκδίκηση για κάθε ισραηλινή επίθεση, αλλά αυτοσυγκράτηση και κατανόηση και από τις δύο πλευρές.

Η συνέντευξη του αλ Γιαχίγια, ο οποίος ούτε χτες συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, συνέπεσε με τις δηλώσεις, χτες, στην εφημερίδα «Μααρίβ», του αρχηγού της ισραηλινής αστυνομίας, Σλόμο Αχαρονίνσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι τις τελευταίες βδομάδες έχουν αποτραπεί δεκάδες απόπειρες επιθέσεων, κάτι που αποδεικνύει ότι η ηρεμία οφείλεται στην ισραηλινή Ασφάλεια και όχι στις παλαιστινιακές προσπάθειες.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι ισραηλινές αρχές θα μοιράσουν στο κοινό οδηγίες για το πώς θα αναγνωρίζουν επίδοξους καμικάζι ή παγιδευμένα αυτοκίνητα. Με βάση τις πληροφορίες, οι οδηγίες αφορούν την εμφάνιση των υπόπτων (ζεστά ρούχα σε περιόδους ζέστης, ασυνήθιστα ακραία εμφάνιση) και τη συμπεριφορά τους (έκδηλο άγχος, νευρικές κινήσεις, αποφυγή της αστυνομίας). Σχετικά με τα παγιδευμένα αυτοκίνητα ως ενδεικτικά ύποπτα στοιχεία καταγράφονται οι ασυνήθιστες θέσεις στάθμευσής τους, οι παραποιημένες πινακίδες, ή το βάρος στο πορτ μπαγκάζ.

Οργή στη Γάζα
ένταση στην Τζενίν

Δεν έχει καταλαγιάσει ο θρήνος στην πόλη της Γάζας για τη δολοφονία μιας μητέρας, των δύο γιων και του ανιψιού της, καθώς και τον τραυματισμό άλλων 8 μελών της ίδιας οικογένειας, από ισραηλινά πυρά, την Πέμπτη, κατά την εισβολή ισραηλινών τανκς στην παραλιακή περιοχή Σέικ Αχλίν. Οπως επιβεβαιώθηκε, η οβίδα που προκάλεσε το θάνατό τους, ήταν «οβίδα διασποράς», δηλαδή περιείχε 3.000 θραύσματα - βελάκια, 2,5 εκατοστά το καθένα, ένα όπλο που ο ισραηλινός στρατός διατείνεται ότι δε χρησιμοποιεί συχνά απέναντι σε αμάχους, διότι θεωρείται εξαιρετικά θανατηφόρο.

Ενταση επικράτησε, χτες, τόσο στον καταυλισμό της Τζενίν όσο και σε γειτονική περιοχή, όπου σε δύο διαφορετικά περιστατικά ανταλλαγής πυρών τραυματίστηκαν 3 Ισραηλινοί στρατιώτες και 9 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 6 ηλικιωμένοι και 2 παιδιά.

Οξύνει τις απειλές ο Μπεν Ελιέζερ

«Το Ισραήλ δε θα υπομένει επ' αόριστον τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, δεν έχουμε απεριόριστη υπομονή» δήλωνε, χτες ένα 24ωρο μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ σε ισραηλινές θέσεις στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα και τα ισραηλινά αεροπορικά αντίποινα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας. Ο Μπεν Ελιέζερ επανέλαβε τις απειλές και προς τη Συρία, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον αναπληρωτή βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, που περιοδεύει στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ