Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιμήθηκαν οι ήρωες του ολοκαυτώματος Πάνω Σφαγείων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Στις 28 του Αυγούστου έκλεισαν 58 χρόνια από το Μπλόκο της Καλλιθέας και το ολοκαύτωμα της ηρωικής συνοικίας των Πάνω Παλαιών Σφαγείων, από τις πρώτες προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας, με πρόσφυγες από τον Πόντο. Με την ίδρυση του ΕΑΜ, ολόκληρη αυτή η γειτονιά εντάχθηκε στις γραμμές του, γι' αυτό και οι ναζί κατακτητές και οι συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες την τιμώρησαν.

Ηταν χαράματα της Δευτέρας 28 του Αυγούστου 1944, όταν κύκλωσαν ολόκληρη την Καλλιθέα μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού, εξαπολύοντας τον τρόμο και καλώντας όλους τους άντρες από 15 έως 25 χρόνων να συγκεντρωθούν στο γήπεδο, απειλώντας πως όποιος κρυφτεί θα εκτελείται επιτόπου.

Μακάβριος ο απολογισμός των νεκρών ΕΠΟΝιτών-ΕΑΜιτών, που η ηλικία τους κυμαινόταν από 14 έως 25 χρόνων. 22 αγωνιστές εκτελέστηκαν στο γήπεδο και 8 στους δρόμους. Ακολούθησε πλιάτσικο σε ό,τι πολύτιμο αντικείμενο βρήκαν στα νοικοκυριά των προσφύγων και στο τέλος οι μακελάρηδες παρέδωσαν τη συνοικία στις φλόγες...

Τους ήρωες αυτούς, νεαρούς αγωνιστές, τίμησαν - όπως κάθε χρόνο - οι αντιστασιακοί, οι συγγενείς τους, φίλοι και οπαδοί της Αντίστασης, σε μια αγωνιστική εκδήλωση όπως ταιριάζει σε μια τέτοια επέτειο. Την Τετάρτη 28-8-02 το απόγευμα, η πλατεία Ελπίδας γέμισε νωρίς από κόσμο, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Παραρτήματος Πετραλώνων-Θησείου-Π. Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ και του Εξωραϊστικού Ποντιακού Συλλόγου «Η Ελπίδα» για να τιμήσουν τους ηρωικούς νεκρούς.

Για την αγωνιστική διάθεση και ηρωική στάση του λαού της Καλλιθέας κατά την περίοδο των τρίμηνων μαχών, Ιούνης-Αύγουστος του 1944, αλλά και για το ιστορικό του μπλόκου μίλησε ο πρόεδρος του παραρτήματος, Σ. Ψωμιάδης, μεταφέροντας τους παραβρισκόμενους στη φοβερή εκείνη εποχή: «Οταν - τόνισε - τα δεκάχρονα παιδιά κτυπούσαν τις καμπάνες των Αγίων Πάντων, ξέραμε ότι έρχονται οι Γερμανοί για να ενισχύσουν τους ταγματασφαλίτες. Τότε ο κόσμος έκλεινε τις πόρτες και τα παράθυρα και οι γυναίκες έκαναν την προσευχή τους για να σώσει η Παναγία τα παιδιά τους, τους ΕΛΑΣίτες, αυτούς εννοούσαν, γιατί μόνον αυτοί περίμεναν τους προδότες για να τους λιανίσουν. Στις 24 του Ιούνη χάσαμε στο Μπιζάνι τους 10 ΕΠΟΝίτες και στο τέλος του Ιούλη το ποντιακό λιοντάρι Χάρη Ταυρόπουλο, που γάζωσε τους ταγματασφαλίτες». Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρόεδρος αναφέρθηκε στα μεταβαρκιζιανά αιματηρά γεγονότα, που οδήγησαν την Ελλάδα στον εμφύλιο σπαραγμό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής. Πήραν μέρος Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από πολλές γειτονιές της Αθήνας, επίσης εκπρόσωποι από την ΚΟ Πετραλώνων-Θησείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ακόμη αντιπροσωπείες από τους «Φίλους της ΕΠΟΝ», το Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Νίκο Καραντηνό, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σύλλογο Γυναικών και άλλους μαζικούς φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ