Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Η οχιά της Μήλου

Πέρναγα από το ποτάμι, όπως λέμε καθημερινά στην αττική γη τον Κηφισό, κι έβλεπα χτες στρατιωτάκια αμούστακα, με κατασκονισμένες μπλε φόρμες αγγαρείας, να ξαποσταίνουν πάνω στους αμμόσακους. Με βλέμμα μελαγχολικό, καρφωμένο στον ορίζοντα του φουσκωμένου χειμάρρου, αισθάνθηκα ότι στο μυαλό τους αβίαστα ο όρος πατρίδα είχε ξεχαρβαλωθεί. Γιατί στο ίδιο σημείο ο λαός, ανύπαρκτος και με κατατεθειμένη την οργή του σε πιστωτική κάρτα στην τράπεζα, εκπροσωπήθηκε κάποια στιγμή από δυο τρεις επίσημους με μαύρα κοστούμια και πλουμιστές γραβάτες με τέσσερις παρατρεχάμενους ο καθείς να του βαστάνε την ομπρέλα στο ψιλόβροχο της περιοχής. Εικόνα μουχλιασμένης δημοκρατίας. Ενα κυρίαρχο δήθεν που συνθλίβεται στην πραγματικότητα των ιδιωτικών δημοσίων έργων...

Το βραδάκι στο γυάλινο κουτάκι ακούω, με όση έκπληξη μου απέμεινε μετά από 30 χρόνια δημοσιογραφικής δουλιάς και κοντά 50 στην πλάτη, έναν «συνάδελφο» να λέει χωρίς περιστροφές ότι «η αστυνομία συνηθίζει να βάζει χασίς ή άλλα ναρκωτικά σε ανθρώπους που θέλει να τους έχει στο χέρι». Περιμένω, στην πολυδιαφημισμένη εκσυγχρονισμένη δημοκρατία του κύκλου της μεταπολίτευσης, που ανοιγοκλείνει σαν ξεχαρβαλωμένη πόρτα στοιχειωμένου κάστρου δολοφονημένων δικαιωμάτων και προδομένων αγώνων, να βγει στο τηλέφωνο ο Ελληνας κ. Ελιοτ Νες (θυμάστε ίσως... Αδιάφθορος της κινηματογραφικής ποτοαπαγόρευσης;) ο κ. Νασιάκος και να... υπερασπιστεί την... τιμή του θεσμού... της Αστυνομίας. Ετσι για τα μάτια δηλαδή. Τίποτα. Σίγουρα θα είχε βυθιστεί στους χρηματιστηριακούς κωδικούς των τρομοκρατών της «17Ν». Αποθέωση της δημοκρατίας δεν είναι, σύντροφοι, και το δικαίωμα του ιθαγενούς αντιπροσώπου της κατευθυνόμενης τρομοκρατίας να παίζει στη Σοφοκλέους; Trendy! Δηλαδή του συρμού και οι ντόπιοι της τρομοκρατίας.

Ανοίγω ξένο περιοδικό. Κύρους. «Time». Εκεί λέει πως οι ξένοι εργάτες που δουλεύουν στα Ολυμπιακά έργα είναι ύποπτοι ως φυτεμένοι τρομοκράτες. Κι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αγοράσει συστήματα ελέγχου τους. Δε γράφει βέβαια ότι την ερχόμενη Τετάρτη οι πωλητές τέτοιων συστημάτων ανοίγουν τις προσφορές τους στα αρμόδια υπουργεία, προσδοκώντας να πάρουν τη δουλιά των εκατομμυρίων δολαρίων. Παλιά συνταγή τρομοκαπιταλισμού. Φτιάχνεις φόβο. Φτιάχνεις ένοχο. Πουλάς μετά σωτηρία. Προστασία. Νταβατζιλίκι που λένε στα καφενεία οι απλοί, κι επικίνδυνοι άμα οργανωθούν κι αντισταθούν, πολίτες.

Λίγο παραπέρα, στα ψιλά μιας πανεπιστημιακής έρευνας, μαθαίνω με... ικανοποίηση πως το 60% των χρημάτων των διεθνών οργανισμών προστασίας του παγκόσμιου περιβάλλοντος πάει σε συνέδρια, συνάξεις και καλοστημένες φιέστες. Βαρύτατο άσθμα ακούω καθώς αυτή η Δημοκρατία ανασαίνει.

Για να ξεκουραστώ από τον αχό, συνήθως παίζω με τα μαθηματικά ή φτιάχνω ξύλινα χρηστικά αντικείμενα. Οπως οι φυλακισμένοι εξόριστοι αλλοτινών και τωρινών καιρών. Η εξίσωση του τρομοκράτη άμα λυθεί τον βρίσκει τον εχθρό. Αρχίζω. Σε 27 χρόνια «17Ν» έχουμε δυστυχώς 27 νεκρούς. Μια ορφανεμένη φαμίλια το χρόνο. Σε οχτώ μήνες του υπέροχου 2002 έχουμε, στην ίδια πατρίδα του φουσκωμένου Κηφισού, 23 νεκρούς εργάτες. 2,4 ορφανεμένες φαμίλιες το μήνα. Ο μεγάλος τρομοκράτης δε λέγεται Γιωτόπουλος. Λέγεται καπιταλισμός. Κυρίαρχη πολιτική. Οχι η. Αννα η μυστική.

Γιατί μόλις προχτές χάθηκαν 2.500 στρέμματα κέδρων και όλες οι οχιές «λεμπετίνα», είδη προστατευόμενα, στη Μήλο. Και η φωτιά έκαψε 48 ώρες. Και όταν πήγαν τα αεροπλάνα ήταν αργά για την οχιά που ζούσε στη σκιά των κέδρων. Στο Γιοχάνεσμπουργκ ανησυχούν τρωγοπίνοντας. Αποφάσισα. Την παραπάνω εξίσωσή μου, τη βαφτίζω η Οχιά της Μήλου.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τοξική ευαισθησία (2013-05-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-01-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-06-11 00:00:00.0)
Ποιος «κλέβει την παράσταση»... (2003-03-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-07-05 00:00:00.0)
Μεγάλος λαϊκός δημιουργός (1999-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ