Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαίος «πλούτος» σε Μακεδονία - Θράκη

Πλούσιο σε επιστημονικές ανακοινώσεις (58 συνολικά) για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη ήταν το 13ο Αρχαιολογικό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (17-19/2) στην παλιά Φιλοσοφική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Σε νέες ανακοινώσεις προέβησαν οι επιστήμονες της ομάδας του Γιώργου Χουρμουζιάδη, αναφορικά με τις ανασκαφές στο Δισπηλιό Καστοριάς. Ενώ σε μια σημαντική ανακοίνωση προέβη και ο Κ. Σισμανίδης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις ανασκαφές που διεξήγαγε η 16η Αρχαιολογική Εφορεία Θεσσαλονίκης στην περιοχή Ολυμπιάδας Χαλκιδικής.

Ο Κ. Σισμανίδης ανακοίνωσε ότι μια ολόκληρη πόλη, που ανήκει στην Ελληνιστική Περίοδο και πιθανολογείται πως είναι η επανιδρυμένη πόλη των αρχαίων Σταγείρων, η οποία είχε καταστραφεί από τον Φίλιππο Β`, βρίσκεται θαμμένη στην περιοχή ενδιαφέροντος της εταιρίας εξόρυξης χρυσού «TVX Ελλάς» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Οπως επισήμανε ο Κ. Σισμανίδης, ολόκληρη η περιοχή είναι διάσπαρτη από αρχαιολογικά ευρήματα, πλακόστρωτους δρόμους, απομεινάρια οχυρωματικών έργων, σπιτιών και εργαστηριακών χώρων. Οι ανασκαφές έγιναν σε τρία διαφορετικά σημεία της περιοχής ενδιαφέροντος της «TVX Eλλάς» και τα αρχαιολογικά ευρήματα ήταν πολλά και σημαντικά. Ανάμεσα σε αυτά είναι διάσπαρτα τμήματα ενός τοίχους πλάτους 2,5 μέτρων, το οποίο πιθανολογείται ότι είναι οχυρωματικό έργο, ένας πλακόστρωτος χώρος θυσιών, απομεινάρια σπιτιών, εργαστηριακοί χώροι, διάφορα μελανόμορφα αγγεία και νομίσματα των ελληνιστικών χρόνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ευρήματα που βρέθηκαν στη δασώδη περιοχή είναι σε άριστη κατάσταση, σε αντίθεση με αυτά που βρίσκονται στην πεδινή περιοχή, όπου ήδη έχει γίνει από την εταιρία εξόρυξης χρυσού αποψίλωση του δάσους.

Στη δική του εισήγηση, ο Γ. Χουρμουζιάδης, καθηγητής του ΑΠΘ και επικεφαλής των εργασιών που διεξάγονται στο Δισπηλιό, τόνισε ότι οι εργασίες που έγιναν πέρσι αφορούσαν την καταγραφή, μελέτη, σχεδίαση όσων ευρημάτων αποκαλύφθηκαν και των σκαμμάτων. Ετσι προχώρησε σημαντικά η μελέτη των κοκάλινων και των λίθινων εργαλείων, που ανέρχονται σε 2.224. Τα ευρήματα αυτά καθαρίστηκαν, σχεδιάστηκαν και φωτογραφήθηκαν.

Οσον αφορά στις ανασκαφές υπογράμμισε ότι αναγκάστηκαν να σταματήσουν στις παραλίμνιες περιοχές, λόγω της στάθμης του νερού που ανέβηκε σημαντικά, ενώ ξεκίνησαν νέες στο δυτικό τομέα του Δισπηλιού. Στις ανασκαφές αυτές βρέθηκαν όστρακα, υπολείμματα αγγείων, αλλά και ένα ομοίωμα ζώου, το οποίο στην πλάτη του, που έχει το σχήμα πλατφόρμας, κουβαλά ένα αγγείο. Επίσης βρέθηκαν σκόρπια υπολείμματα ανθρώπινων σκελετών, αγγεία, θρύψαλα ανθρώπινων κατασκευών και δύο ολόκληροι ανθρώπινοι σκελετοί, των οποίων δείγματα στάλθηκαν στο εργαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ