Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οι νέοι της δουλιάς και του μόχθου στο προσκήνιο

Εκδήλωση του Φεστιβάλ με τη συμμετοχή του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά, Κώστα Τζατζάνη, στην πλατεία Κοραή

Στο νέο της δουλιάς και του μόχθου, στον άνεργο, σε κάθε νέο που ιδροκοπάει για τη μόρφωσή του, που στερείται το δικαίωμα στην ψυχαγωγία, στον αθλητισμό, απευθυνόταν η εκδήλωση του Τομέα Κατάρτισης - Υγείας και του Εργατικού Τομέα Πειραιά της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ, την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία Κοραή. Η ακρίβεια, η ανεργία, η τρομοκρατία κι η καταστολή, η επιστράτευση των ναυτεργατών, αλλά και οι χώροι δουλιάς που μετατρέπονται σε καρμανιόλες από το πλήθος των εργατικών ατυχημάτων και, βέβαια, οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ήταν τα κύρια θέματα που αναδείχτηκαν μέσα από την εκδήλωση, τα ταμπλό και τις ομιλίες του Νίκου Σφαντού, μέλους του ΚΕ της ΚΝΕ και του Κώστα Τζατζάνη, υποψήφιου δημάρχου του συνδυασμού «Πειραιάς Αναγέννηση». Και το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης, μέσα από όλα αυτά, ήταν ξεκάθαρο και κοσμούσε το πανό στην πλάτη της σκηνής: «Μην το σκέφτεσαι. Μπες στον αγώνα τώρα»!

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Ν. Σφαντός, αφού αναφέρθηκε στην πολιτική των ανατιμήσεων, των καθηλωμένων μισθών, της ανεργίας και της ανασφάλειας, κάλεσε τους νέους να συσπειρωθούν γύρω από τα ταξικά συνδικάτα, να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία επιτροπών νέων στα σωματεία, δραστήριων πυρήνων, «προκειμένου να αποτελέσουν, όχι μόνο πεδίο έκφρασης πολύμορφων πρωτοβουλιών, αλλά και φορείς που θα μορφοποιούν την οργάνωση και την προετοιμασία της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες: Για την αύξηση μισθών και ημερομισθίων, των κοινωνικών παροχών, τη μείωση του χρόνου εργασίας, τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, το πάγωμα των τιμών, τη μείωση της έμμεσης φορολογίας, τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία».

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, ο Κ. Τζατζάνης ευχαρίστησε τους «λεβέντες» ΚΝίτες και Κνίτισσες και επισήμανε ότι στις γειτονιές του Πειραιά, ο κόσμος αντιλαμβάνεται τα τεράστια προβλήματα. «Με γδέρνουν με τη φορολογία, με το λύκειο που έδιωξαν τα παιδιά, με τα φροντιστήρια, με το πετρέλαιο θέρμανσης, που και αυτό το κλέβουν (κάποτε το πλήρωνε το κράτος, τώρα εκβιάζουν τους μαθητές να κρυώνουν το Νοέμβρη για να διπλοπληρώσουμε από την τσέπη μας το σχολείο). Εχουμε ανεργία, μας κλέβουν τις συντάξεις, μας κλέβουν τη δημοκρατική μας δυνατότητα να απεργούμε, μας επιστρατεύσανε! Μας κλέβουν την ειρήνη, μας κλέβουν το περιβάλλον, στέλνουν μισθοφόρους στο Αφγανιστάν για τους δρόμους του πετρελαίου».

Απέναντι σ' όλα αυτά που τα αναγνωρίζει ο κόσμος, κάλεσε και μπροστά στις εκλογές να επιλέξουμε το δρόμο του αγώνα, «να παλέψουμε για τα συλλογικά μας δικαιώματα, για τις εργασιακές σχέσεις. Στο λιμάνι θα ξαναπάμε στους καταπέλτες, παντού, έχουμε λόγο να μιλήσουμε με τους Πειραιώτες της ανεργίας και της αποκαρδίωσης, αλλά που όταν τους τα λες βλέπεις κι ένα χαμόγελο, λένε "ναι, μπορούμε να κάνουμε κάτι"».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε και έκλεισε με μουσική για τον καημό και τις ελπίδες της εργατικής τάξης, μέσα από ένα αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι που ετοίμασε και παρουσίασε το συγκρότημα «Μποέμισσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ