Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Μουσική
«Υπόγεια» μελωδική διαδρομή

«Δεκέμβρης του '44/ με μια μοτοσικλέτα του ΕΛΑΣ/ η μάνα μου ετοιμόγεννη/ γυρίζει ο θανατάς/ να η μαμή, ανασηκώνει το μανίκι/ έτσι γεννήθηκα στη Σαλονίκη».

Η Θεσσαλονίκη, η γενέτειρα του Διονύση Σαββόπουλου, όπως ο ίδιος λέει «ακόμη και όταν δεν υπάρχει ονομαστική ή περιγραφική αναφορά είναι παρούσα στο έργο μου. Τούτο συνέβη σχεδόν ενστικτωδώς, για να μην πω ότι ήταν αναπόφευκτο». Η Θεσσαλονίκη, οι εκδρομείς του '60, οι δάσκαλοι, οι φίλοι, η ατμόσφαιρα των αρχών της δεκαετίας του '60 ξεπηδούν μέσα από τα τραγούδια του Σαββόπουλου. Οπως και μέσα από το βιβλίο του Κώστα Μπλιάτκα με τίτλο «Διονύσης Σαββόπουλος - Υπόγεια Διαδρομή», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ιανός» και παρουσιάστηκε χτες, παρόντος του συνθέτη.

Ενα βιβλίο, που ακολουθεί το οδοιπορικό ενός τροβαδούρου και τα «ανείπωτα» μιας γενιάς, μέσα από ντοκουμέντα, αφηγήσεις και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Πρόκειται για αφηγηματική βιογραφία του Δ. Σαββόπουλου, «κομμάτια και αποσπάσματα» της ζωής του, κείμενα που εγκαθιστούν το Νιόνιο στη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν την παρέα του 5ου Γυμνασίου. Οι γονείς, φίλοι, τα κορίτσια της παρέας και οι καθηγητές, η Τσιμισκή και η Αναλήψεως, το πανσπουδαστικό συνέδριο και το «Φορτηγό» αναδύονται με τις αφηγήσεις της μητέρας, φίλων και ομότεχνων του τροβαδούρου. Ο αναγνώστης θα βρει κείμενα που γράφτηκαν ειδικά γι' αυτή την έρευνα, παλιές συνεντεύξεις, κείμενα και ρεπορτάζ για το συνθέτη, σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα, τα πρώτα ποιήματά του, χειρόγραφα, σχολικές εφημερίδες και μαθητολόγια, αλληλογραφία του με καθηγητές του και την αναλυτική δισκογραφία του από το '65 μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ