Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση Τσαρούχη στο ΦΙΞ

Εργο του Τσαρούχη. Λουόμενος, Παρίσι 1968
Εργο του Τσαρούχη. Λουόμενος, Παρίσι 1968
Τριακόσια πενήντα έργα, προσχέδια και σκηνογραφικές μακέτες του Γιάννη Τσαρούχη (ανήκουν στο Ιδρυμα Τσαρούχη) θα εκτίθενται από αύριο στο ισόγειο του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ (Καλλιρρόης και Συγγρού), δίπλα από το σταθμό του Μετρό που κατασκευάστηκε σε τμήμα του ΦΙΞ, το οποίο γκρεμίστηκε από τον «ιδιοκτήτη» του Λεωνίδα Κίκηρα (πρόεδρο της «Αττικό Μετρό», στον οποίο παραχώρησε το εργοστάσιο το κράτος, παρότι πρόκειται για κτίριο χαρακτηριστικό της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής (του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου)).

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το ΥΠΠΟ, η «Αττικό - Μετρό» και το Ιδρυμα Τσαρούχη και καλύπτει τη δημιουργία του Τσαρούχη από τη δεκαετία του '20 έως τη δεκαετία του '80. Η συλλογή του Ιδρύματος περιλαμβάνει περίπου 4.000 έργα, ανάμεσά τους και ημιτελείς σπουδές, ασκήσεις, αντιγραφές και παραλλαγές του ίδιου θέματος. Τίτλος της έκθεσης είναι: «Γιάννης Τσαρούχης. Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» και περιλαμβάνει οχτώ ενότητες ώστε να αποκαλύπτονται διάφορες όψεις του αισθητικού διχασμού του ζωγράφου μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Την έκθεση επιμελήθηκε η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αννα Καφέτση. Βεβαίως το Μουσείο αυτό προς το παρόν είναι τίτλος και όχι πραγματικότητα, αφού ακόμα εκκρεμεί η χωροθέτησή του, με πιο πιθανή θέση το Φαληρικό Δέλτα. Μέχρι τότε θα στεγάζεται στο ΦΙΞ, του οποίου η χρήση ορίζεται ως «Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης», αφού όμως αγοραστεί (κύριος οίδε με πόσα χρήματα) από το ελληνικό δημόσιο στο οποίο ανήκε, πριν δοθεί στην ιδιωτική «Αττικό - Μετρό»!

Με Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά χωρίς κτίριο, «λειτουργεί» και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο το ΥΠΠΟ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Εθνική Τράπεζα προκειμένου να στεγαστεί στο κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, το ΥΠΠΟ άμεσα θα ανακοινώσει το κτίριο όπου θα στεγαστούν το αρχείο και η ταινιοθήκη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Οσο για την αισθητική πλαισίωση των άλλων σταθμών του Μετρό, ο πρόεδρος της «Αττικό - Μετρό», Λεων. Κίκηρας, είπε ότι κάποιοι θα κοσμηθούν με έργα μεγάλων καλλιτεχνών και έργα θανόντων δημιουργών, ενώ για ορισμένους σταθμούς θα γίνουν καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί και ίσως ο πρώτος προκηρυχτεί το Μάρτιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ