Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς είδε (ή δεν είδε) ο Τύπος τη συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα

Στο μποϊκοτάζ, τον Ξηρό και πολλά άλλα εξίσου... ενδιαφέροντα απασχόλησαν τον Τύπο χτες, μην επιτρέποντάς του να αφιερώσει χώρο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για τις εξελίξεις στο θέμα της εξάρθρωσης της «17Ν», που επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα της επικαιρότητας. Στο σύνολό τους σχεδόν οι χτεσινές εφημερίδες δημοσίευσαν ελάχιστα από τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη, ενώ δεν έλειψαν κι αυτές που επέλεξαν να την αποσιωπήσουν παντελώς.

Ετσι, το «Βήμα», η «Αυριανή», ο «Ελεύθερος», ο «Λόγος», ο «Ελεύθερος Τύπος» δεν έγραψαν τίποτε απολύτως. Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες: Στη σελίδα 4 της «Ελευθεροτυπίας» η συνέντευξη είναι πρώτο θέμα, με τίτλο: «ΚΚΕ: Μέσο χειραγώγησης η απόσυρση της 17 Νοέμβρη» και υπέρτιτλο: «Συνέντευξη Παπαρήγα για συλλήψεις, παρακράτος, Στάζι, CIA, νέα τάξη». Το περιεχόμενο περιέχει αποσπάσματα από τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, όπως αυτές εκφράστηκαν από την Αλέκα Παπαρήγα, για τις εξελίξεις στην υπόθεση της «17Ν».

Στα «Νέα» το ρεπορτάζ της συνέντευξης εντοπίζεται στη σελίδα 7, δεύτερο θέμα, υπό τον τίτλο: «Απόσυρση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης - μηχανισμού». Περιλαμβάνει αναφορές στις εκτιμήσεις για τη «17Ν», για το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών, στην απαισιοδοξία που εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την ανάδειξη των παραγόντων που οδήγησαν στην ίδρυσή της, καθώς και στην εκτίμηση πως θα μείνουν στο απυρόβλητο οι πρωταίτιοι. Ακόμα, το θέμα περιλαμβάνει την άποψη του ΚΚΕ πως διαμορφώθηκαν προϋποθέσεις να υπάρξουν νέα διάδοχα σχήματα, που να εναρμονίζονται στη μετά την 11η Σεπτέμβρη πραγματικότητα. Το θέμα κλείνει με την αποκάλυψη της Αλ. Παπαρήγα περί ύπαρξης μηχανισμού για την οργάνωση δικτύου πληροφοριοδοτών, με το αζημίωτο μάλιστα, ώστε να διασφαλιστεί η μακροημέρευση του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και να μη διαταραχτεί η πορεία της αντιλαϊκής πολιτικής και με την προτροπή της να γνωρίσει ο ελληνικός λαός και να μη παραμείνουν στο απυρόβλητο το σύστημα Εσελον, άλλα συστήματα παρακολούθησης, το θέμα που αφορά στην «Κόκκινη Προβιά», τα μυστικά άρθρα της συμφωνίας ίδρυσης του ΝΑΤΟ που κάνουν λόγο για χτίσιμο παρακρατικών τρομοκρατικών οργανώσεων σε κάθε χώρα - μέλος.

Το «Εθνος» «έσπασε» τη συνέντευξη σε δύο κομμάτια και στη σελίδα 6 φιλοξενεί ορισμένα από όσα ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το μποϊκοτάζ, καθώς και την προτροπή της προς την κυβέρνηση, αν επιθυμεί να παλέψει την ακρίβεια, να το πράξει συνδυασμένα με γενναίες αυξήσεις, φοροαπαλλαγές για το λαό, βαριά φορολογία για το κεφάλαιο και με δημιουργία προϋποθέσεων που σημαίνει ανατροπή νόμων για Παιδεία και Υγεία, ώστε να μη χρειάζεται να βάζουν οι πολίτες το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Στη σελίδα 12 δημοσιεύει ένα δίστηλο με τίτλο: «Αποσύρθηκε γιατί δεν εξυπηρετούσε» και το οποίο αναφέρεται στις εκτιμήσεις περί απόσυρσης της «17Ν», στην εκτίμηση του ΚΚΕ πως η όλη υπόθεση αξιοποιείται για χειραγώγηση, καθώς και στην εκτίμησή του πως δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης αποκάλυψη όλων των στοιχείων. Το θέμα κλείνει με ορισμένες φράσεις από την απάντηση που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος σε ερώτηση που δέχτηκε για τα αρχεία ΣΤΑΖΙ.

Ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Ρίζου φιλοξενεί ένα μικρό σχόλιο, στο τέλος της 7ης σελίδας, το οποίο αναφέρεται στην εκτίμηση για «απόσυρση της 17Ν».

Η «Απογευματινή» στη σελίδα 10 αναφέρεται στη συνέντευξη με ένα μικρό μονόστηλο που τιτλοφορείται: «Επιχείρηση απόσυρσης» και το οποίο αρχίζει με την εκτίμηση ότι οι πρωταίτιοι θα μείνουν στο απυρόβλητο και καταλήγει με τα στοιχεία που οδηγούν το ΚΚΕ να κάνει λόγο για «απόσυρση» της οργάνωσης.

Η «Καθημερινή» στη σελίδα 4, φιλοξενεί το θέμα με τίτλο: «Η Αλέκα ανακάλυψε τη CIA και αθωώνει τη ΣΤΑΖΙ», το οποίο αρχίζει με την εκτίμηση περί απόσυρσης, συνεχίζει επισημαίνοντας την ανησυχία του ΚΚΕ για «τον χαρακτήρα τον οποίο έχει ή και θα προσλάβει στο μέλλον η αντιτρομοκρατική δράση στην Ελλάδα και διεθνώς», αλλά και για περιεχόμενο που δίνεται στον όρο «τρομοκρατία» από ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και την αναγόρευσή της σε υπέρτατη κοινή απειλή, που ένα αποτέλεσμα μόνο μπορεί να έχει: νέους γύρους πολέμων και αντιθέσεων περισσότερη στρατιωτικοποίηση και απειλή. Το θέμα κλείνει με την εκτίμηση πως θα μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικά υπεύθυνοι, καθώς και με ένα μέρος της απάντησης, που έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα στην ερώτηση που της έγινε για τα αρχεία της Στάζι.

Η «Αυγή» στη σελίδα 2 φιλοξενεί το σχετικό θέμα με τίτλο: «"Απόσυρση" της 17Ν με τη βοήθεια της CIA διακρίνει η Αλ. Παπαρήγα». Το θέμα αναφέρεται επίσης στην εκτίμηση για απόσυρση, σε ορισμένα από τα όσα κατήγγειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και στην αναφορά της στον κίνδυνο που διατρέχουν οι συλλογικές και ατομικές ελευθερίες από την επιβολή ενός σύγχρονου κράτους καταστολής.

Ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Μήτση, στο σελίδα 9, φιλοξενεί ελάχιστα από τα όσα είπε η Αλέκα Παπαρήγα. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην εκτίμηση πως οι πραγματικά υπεύθυνοι θα μείνουν στο απυρόβλητο, στο ότι η όλη υπόθεση αξιοποιείται για χειραγώγηση, στην απαισιοδοξία ως προς το βάθος που θα φτάσουν τελικά οι αποκαλύψεις κ.ά. Στην ίδια σελίδα φιλοξενείται ένα δεύτερο θεματάκι με τίτλο: «Το ΚΚΕ για την ανεργία», που αναφέρεται στις προτεραιότητες του Κόμματος το επόμενο διάστημα.

Η «Βραδυνή», στη σελίδα 7, φιλοξενεί ελάχιστες από τις δηλώσεις της Αλ. Παπαρήγα, κάτω από τον τίτλο: «Οι μυστικές υπηρεσίες απέσυραν τη 17Ν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ