Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Η κυριαρχία του τρόμου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ελάχιστες μέρες χωρίζουν όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη από τη μέρα που πολλά διεθνή ΜΜΕ ονόμασαν, «η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο». Και ενόσω εντός των Ηνωμένων Πολιτειών το κλίμα τρομολαγνίας διατηρείται πάντα υψηλά, τη στιγμή που η πολεμική μηχανή έχει ανάψει προκειμένου να χτυπήσει το Ιράκ, οι Ευρωπαίοι, οι τελευταίοι «σύμμαχοι και φίλοι», μάλλον αρχίζουν να βλέπουν με σκεπτικισμό την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία».

Στην αμερικανική επικράτεια προετοιμάζονται με επετειακές εκδηλώσεις να «τιμήσουν τις μνήμες των θυμάτων», αν και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι Νεοϋρκέζοι, οι κάτοικοι της πόλης που επλήγη, δείχνουν να αδιαφορούν και δεν έχουν πρόθεση να τις παρακολουθήσουν ούτε στην τηλεόραση. Ούτε καν τις ομιλίες του Αμερικανού Προέδρου που θα τις εκφωνήσει από το «σημείο μηδέν».

Την ίδια στιγμή, οι φήμες για ένα νέο χτύπημα, καλλιεργούνται και εντείνονται, συντηρώντας το κλίμα τρομολαγνίας και ομηρίας, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη αξιόπιστη πληροφορία για μια ενδεχόμενη απειλή» και υπογράμμισε ότι «σημαντική πρόοδος» έχει επιτευχθεί στην ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, ιδιωτικό, τοπικό, περιφερειακό και ομοσπονδιακό, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να είναι «σημαντικά πιο ασφαλείς απ' ό,τι ήταν την 11η Σεπτεμβρίου». Εντούτοις, πρόσθεσε, «μας μένει ακόμη να κάνουμε σημαντική δουλιά τους ερχόμενους μήνες και χρόνια» για να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα μέτρα ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, άλλη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χτες, αναφέρει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν πως η ίδια η Αμερική φέρει εν μέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Το υψηλότερο ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να κατηγορεί τον εαυτό της για τις επιθέσεις καταγράφηκε στη Γαλλία (63%), ενώ το χαμηλότερο στην Ιταλία (51%).

Παράλληλα και εν αναμονή της επίθεσης κατά του Ιράκ, μια μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων (59%) πιστεύει πως η συμπεριφορά της Αμερικής στο εξωτερικό μετά τις επιθέσεις που σκότωσαν περίπου 3.000 ανθρώπους, έχει στόχο κυρίως την αυτοπροστασία της παρά την επιβολή της βούλησής της σ' ολόκληρο τον πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ