Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχισαν οι απελάσεις συγγενών

Associated Press

ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την απέλαση των αδελφών ενός υπόπτου για αντι-ισραηλινές επιθέσεις ενέκρινε, μετά από σχετική απόφαση στρατοδικείου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, προκαλώντας τη μήνι των Παλαιστινίων και την οργή των ανθρωπιστικών οργανώσεων εντός και εκτός Ισραήλ. Παράλληλα, η δράση του ισραηλινού στρατού συνεχίστηκε στη Δ. Οχθη με δύο νεκρούς και τουλάχιστον 4 τραυματίες.

Η Κιφάχ και ο Ιντισάρ Ατζούρι αναμένεται να απελαθούν, σήμερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, στη Λωρίδα της Γάζας από τον καταυλισμό Ισκάρ της Νάμπλους μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε ότι «γνώριζαν τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του αδελφού τους, Αλι, αλλά και τον βοήθησαν με ποικίλους τρόπους». Οσο για τον Αλι Ατζούρι, που για τον ισραηλινό στρατό ήταν βασικός «εγκέφαλος» σειράς βομβιστικών επιθέσεων, έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά στις 6 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ακροαματικής διαδικασίας, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα απέλασης για έναν τρίτο Παλαιστίνιο, του οποίου, επίσης, ο αδελφός εμπλέκεται, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σε επιθέσεις, καθώς έκρινε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τον βοήθησε». Η συνήγορος των Ατζούρι, Λέα Τζεμέλ, προειδοποίησε ότι με τέτοιου είδους αποφάσεις «το Ισραήλ θα έρθει αντιμέτωπο με τη διεθνή κοινότητα και θα κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου». Ισραηλινές και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις καταδίκασαν την απόφαση, τονίζοντας ότι παραβιάζει τις Συνθήκες της Γενεύης.

Την οργή του δεν έκρυβε ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, μιλώντας για «θλιβερή μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και ανακοινώνοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για την πρώτη αυτή απέλαση, τα τελευταία, σχεδόν, 10 χρόνια.

Για «κλιμάκωση» έκανε λόγο και η «Χαμάς», που προειδοποίησε με «κλιμάκωση της αντίστασης». Λίγο νωρίτερα, οι παλαιστινιακές οργανώσεις απέρριπταν την έκκληση του υπουργού Εσωτερικών για τερματισμό των επιθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι θα σταματήσουν όταν σταματήσει η κατοχή.

Την ίδια στιγμή, 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν έξω από τη Νάμπλους, «επειδή ίσως κρατούσαν όπλο» και 5 τραυματίστηκαν στη Ραμάλα από ισραηλινά πυρά, εξαιτίας, όπως διαρρεόταν, της σύγχυσης που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη, σχετικά με τους νέους κανονισμούς απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει επιβάλει ο ισραηλινός στρατός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ