Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην «κυριαρχία» τους επιμένουν οι Τουρκοκύπριοι

Την εκτίμηση ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ίση απόσταση τόσο από τον πόλεμο όσο και από την ειρήνη, διατυπώνει χτες σε πρωτοσέλιδο θέμα της η εθνικιστική τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι».

Κάτω από τον ολοσέλιδο τίτλο «Πόλεμος και ειρήνη», η εφημερίδα γράφει ότι «ή θα γίνει αποδεκτή η "κυριαρχία" των Τουρκοκυπρίων και θα οδηγηθούμε σε ειρήνη ή θα προκληθεί μεγάλη κρίση, που θα αναστατώσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». «Στην κρίση αυτή», γράφει η «Κίπρισλι», «οι στρατιωτικές ισορροπίες είναι υπέρ της Τουρκίας, ενώ οι πολιτικές εναντίον της». Σε έναν από τους υποτίτλους της, η εφημερίδα γράφει πως «τα πάντα εξαρτώνται από την αποδοχή εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων της "κυριαρχίας" μας». Η «Κίπρισλι» υπενθυμίζει τις τουρκικές απειλές για «αντίδραση χωρίς περιορισμούς» στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και παραθέτει τις απειλές του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι οι συνομιλίες θα διακοπούν στην περίπτωση έγκρισης της ένταξης.

Διαφωνούν με την ιδέα της προσάρτησης Τούρκοι εμπειρογνώμονες

Τούρκοι εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν «τρέλα» την ιδέα της προσάρτησης της λεγόμενης ΤΔΒΚ, αν η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς την προηγούμενη λύση του Κυπριακού.

Ο πρώην πρέσβης Γιαλίμ Εράλπ τόνισε πως δεν μπορεί να τεθεί θέμα προσάρτησης του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και ότι η ιδέα αυτή δεν μπορεί να στηριχτεί σε κάποια λογική.

Ο Γ. Εράλπ τόνισε ότι η Τουρκία ενδέχεται να ακολουθεί μία τέτοια τακτική, ίσως για να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων από την ΕΕ, αλλά ακόμη και στην πιο αρνητική για την Τουρκία περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί θέμα προσάρτησης των κατεχομένων.

«Δε γίνεται προσάρτηση. Στην καλύτερη περίπτωση, όπως στην Ινδία και το Νεπάλ, μπορεί η Τουρκία να εξασφαλίσει τον έλεγχο όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις και την άμυνα», σημείωσε ο Γ. Εράλπ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία σε κάθε περίοδο καταφεύγει σε τέτοιου είδους τακτικές, αλλά τελικά τα κάνει θάλασσα».

Και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών της Αγκυρας, Χασάν Κιονί, εκτιμά ότι «η προσάρτηση θα είναι καταστροφή». Η Τουρκία δε θα αποφασίσει τελικά την προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτιμά ο καθηγητής.

Ο Χ. Κιονί τόνισε ότι η Τουρκία καταφεύγει σ' αυτή την τακτική, για να μην της ζητούνται περαιτέρω παραχωρήσεις.

Ο Χ. Κιονί υποστήριξε ότι στην περίπτωση της ένταξης της «Νότιας Κύπρου» στην ΕΕ, «μέχρι να γίνει μέλος η Τουρκία οι νόμοι της ΕΕ θα εφαρμοστούν μόνο στο Νότο και όταν γίνει μέλος η Τουρκία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νόμοι αυτοί και στην ΤΔΒΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ