Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ανακοινώνονται συμμετοχές από παντού

Μια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου βρίσκεται σε εξέλιξη απ' άκρη σε άκρη της χώρας. Ο αγωνιζόμενος λαός ετοιμάζεται για τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο αντίστασης που οργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Το χώρο που κάθε χρόνο - τα τελευταία χρόνια - αποτελεί το ορόσημο απαρχής νέων αγώνων κόντρα στην κυβερνητική πολιτική που φτιασιδώνεται για να εξαγγελθεί από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης.

Σ' αυτό το ραντεβού, λοιπόν, θα δώσει μαχητικά και μαζικά το «παρών» ο εργαζόμενος λαός, η αγροτιά, η νεολαία, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι, οι υπάλληλοι, όλοι όσοι στενάζουν κάτω από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τις επιλογές της ΕΕ και τα σχέδια της Νέας παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων.

Από τη Θράκη μέχρι την Ηπειρο και την Πελοπόννησο, οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλισμού αλωνίζουν καθημερινά τους χώρους δουλιάς, τις συνοικίες και κάθε σημείο των χωριών και των πόλεων, προκειμένου να απευθύνουν το κάλεσμα συμμετοχής στη μεγάλη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης. Και η ανταπόκριση ξεπερνά τις προσδοκίες. Η αγανάκτηση ξεχειλίζει και ο λαός δηλώνει αποφασισμένος να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και να στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα αντίστασης.

Καθημερινά αυξάνονται οι δηλώσεις συμμετοχής για την οργανωμένη μετακίνησή τους με τα λεωφορεία που έχουν ναυλώσει Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Αγροτικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα και άλλοι φορείς.

Η Θεσσαλονίκη στο πόδι

Στη Θεσσαλονίκη η εβδομάδα κινητοποιήσεων, που ξεκίνησε με τη διαδήλωση της Τρίτης ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας, συνεχίζεται. Αύριο Παρασκευή, ημέρα των εγκαινίων της 67ης ΔΕΘ, ο λαός της πόλης θα πάρει μέρος στην αντιπολεμική διαδήλωση που οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) στις 7 το απόγευμα στο χώρο της Καμάρας.

Και το Σάββατο στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

Γίνεται πια συνείδηση σε ολοένα και περισσότερους πως σ' αυτό το νομό, που η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στις πλάτες του, ο λαός δεν μπορεί να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό με φιλικές χειραψίες και στημένες συναντήσεις.

Γι' αυτό θα διαδηλώσει ενάντια στην πολιτική της παραγωγικής ερήμωσης, της φτώχειας. Στην πολιτική που θέλει τη Θεσσαλονίκη κέντρο υποστήριξης της εισβολής ξένων στρατών και πολυεθνικών εταιριών στα Βαλκάνια και γι' αυτό το λόγο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, στο Γ΄ Σώμα Στρατού.

Στις εξορμήσεις και στις περιοδείες που πραγματοποιούνται στους χώρους δουλιάς, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και στη συγκέντρωση της ΕΔΥΕΘ για να καταδικάσουν την πολιτική του πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να καταδικάσουν την τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών, που ετοιμάζουν νέα επίθεση στο Ιράκ και συνεχίζουν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Παράλληλα καλούν τους εργαζόμενους, μέσα από το συλλαλητήριο του Σαββάτου, να αναδείξουν και τις δικές τους επιμέρους διεκδικήσεις. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Χτες την απόφασή τους να συμμετάσχουν μαζικά δήλωσαν οι εργαζόμενοι στα τσαγκαράδικα, στο εργοστάσιο Λιπασμάτων, στη ΔΕΘ. Και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Μακεδονία - Θράκη

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η δουλιά των ταξικών δυνάμεων και στις άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Εργάτες και αγρότες προετοιμάζουν την κάθοδό τους στη Θεσσαλονίκη.

Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο της πόλης πήρε απόφαση συμμετοχής και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστικά το «παρών». Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν το Σάββατο στις 5 το απόγευμα έξω από το Εργατικό Κέντρο. «Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην πολιτική της ανεργίας, της ακρίβειας, της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, της εμπορευματοποίησης της υγείας - πρόνοιας, της παιδείας», σημειώνει ο Χ. Τρεμπελής, πρόεδρος του ΕΚΝ.

Στην Αλεξανδρούπολη οι προετοιμασίες γίνονται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην Ορεστιάδα με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ. Στην Ξάνθη με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδ. Υπαλλήλων. Στην Καβάλα πρωτοβουλία ανέλαβαν οι Συνταξιούχοι μαζί με την Επιτροπή Αγώνα. Στην Κοζάνη το Συνδικάτο Οικοδόμων και στην Πτολεμαΐδα η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στη ΔΕΗ. Στο Κιλκίς ρόλο οργανωτή έχουν αναλάβει η Ενωση Κιλκίς, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων και ο Σύλλογος Θεριζοαλωνιστών. Σε Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, Πιερία, Χαλκιδική, Σέρρες, Πέλλα, Ημαθία, το ΠΑΜΕ.

Αγρότες

Με πρωτοβουλίες των συνεπών, αγωνιστικών δυνάμεων του αγροτικού κινήματος, που συστρατεύονται στα πλαίσια της ΠΑΣΥ, προγραμματίζονται και προετοιμάζονται κινητοποιήσεις στους νομούς της Μακεδονίας και Θράκης. Κορύφωση των αγωνιστικών εκδηλώσεων αποτελεί το μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνεται το Σάββατο στη ΔΕΘ. Ηδη δεκάδες πούλμαν έχουν «κλειστεί» από επιτροπές αγώνα αγροτών και αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις, προκειμένου να μεταφερθούν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες διαδηλωτές.

Σήμερα το πρωί στις 10.00 πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στη Δράμα, στη διάρκεια της οποίας οι παραγωγοί του νομού θα καταγγείλουν ΕΕ και κυβέρνηση για την αντιαγροτική τους πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ