Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους

Θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα των πλημμυρών

  • Η επανάληψη των μόνιμων τραγικών αποτελεσμάτων, που βλέπουμε μετά από κάθε βροχόπτωση, ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Οτι στις κοινωνικές συνθήκες που ζούμε, η ανθρώπινη ζωή και γενικά ο τρόπος που διαβιώνει ο λαός, θυσιάζεται στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου και στην πολιτική που το υπηρετεί. Γι' αυτό και ο καυγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ, για τους υπεύθυνους των καταστροφών, είναι υποκριτικός.
  • Τα αντιπλημμυρικά έργα:

- Είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα.

- Είναι αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακροχρόνιο ορίζοντα.

- Κατασκευάζονται με προδιαγραφές που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες, αλλά τα συμφέροντα των εργολάβων.

- Προγραμματίζονται και κατασκευάζονται όχι έγκαιρα, αλλά μετά τις καταστροφές και συχνά είναι ημιτελή.

  • Οι δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα που επιβάλλονται και εξυπηρετούν τις πολυεθνικές και όχι τις ανάγκες. Αναφορές στο κόστος των έργων αναδεικνύουν την αδιαφορία για τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων, όταν οι καταστροφές είναι πολλαπλάσιες από τις δαπάνες για αντιπλημμυρική προστασία.
  • Αποτελούν προσβολή στη νοημοσύνη του λαού οι τυπικά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις μετά από κάθε καταστροφή, για δήθεν προγραμματισμό και κατασκευή έργων όταν:

- Προωθείται η αλόγιστη επέκταση πόλεων χωρίς τα απαιτούμενα έργα υποδομής προς όφελος των κερδοσκόπων της γης. Οι ελεύθεροι χώροι δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο.

- Νομιμοποιείται η αυθαίρετη δόμηση, επιτρέπεται η καταπάτηση ή κάλυψη των ρεμάτων.

- Εχουν μπει στο χρονοντούλαπο η προστασία, η ανάπτυξη του δασικού πλούτου και με συνταγματικές διατάξεις.

  • Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται, ο λαός με τη ζέστη θα ασφυκτιά και θα καίγεται, με το σεισμό θα βλέπει ερείπια, με τις βροχές θα πνίγεται. Οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, οι επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς, η αγωνιζόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ανάγκη να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ