Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η προσφορά, η ζήτηση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα πάντα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Εχεις φαινόμενα ακρίβειας; Τούτο σημαίνει, ότι η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά και, επομένως, αυξάνοντας τη δεύτερη ή μειώνοντας την πρώτη επέρχεται και πάλι ισορροπία. Ο καταναλωτής έχει μια τεράστια δύναμη παρέμβασης στα χέρια του και αν την αξιοποιήσει σωστά και αποτελεσματικά, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει τα πάντα. Μπορεί, να αγοράζει τα μεν προϊόντα και να μην αγοράζει τα δε. Να κάνει μποϊκοτάζ σε ορισμένες επιχειρήσεις ή και σε όλες. Επομένως, μπορεί να παρεμβαίνει και να ρυθμίζει την προσφορά και τη ζήτηση και, άρα, να αντιμετωπίζει τα πάντα. Σε συνδυασμό, βέβαια, με την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού, με τη σωστή λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, κλπ., κλπ.

Περίσσεψαν οι τέτοιες ή παρόμοιες απόψεις, τις τελευταίες μέρες. Ακόμη και «απλά μαθήματα» καπιταλιστικής πολιτικής οικονομίας έγιναν από ραδιοφωνικούς σταθμούς και ακούγοντάς τα, νόμιζες, ότι βρισκόσουν μερικούς αιώνες πίσω, στην προμονοπωλιακή καπιταλιστική εποχή.

Το μόνο που... ξέχασαν οι προαναφερόμενοι φιλολογούντες, είναι η σχετική ιστορία με τον Χότζα. Μάλλον, κάποια φαινόμενα ακρίβειας ήθελε να αντιμετωπίσει και ο συμπαθής πρωταγωνιστής των σχετικών ιστοριών και κάποια μέρα αποφάσισε, να σταματήσει να δίνει άχυρα στο γαϊδούρι του. Μόλις, όμως, ο γάιδαρος... έμαθε να μην τρώει, ψόφησε από ασιτία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ