Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτρα - εμπαιγμός από την κυβέρνηση

Σε «σεβασμό στο πρόβλημα του πολίτη» καλεί προκλητικά η κυβέρνηση

Με μέτρα σαν και αυτά της φωτογραφίας η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα...
Με μέτρα σαν και αυτά της φωτογραφίας η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα...
Η παραδοχή από κυβερνητικά στελέχη της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη νέα νεροποντή, που έπληξε τις παρακηφίσιες περιοχές, και η ανακοίνωση μέτρων δήθεν αντιμετώπισης του προβλήματος ήταν οι κινήσεις της «επόμενης μέρας» των ανευθυνο-υπεύθυνων, που πλημμύρισαν, για τρίτη φορά προχτές, μέσα σε λίγες μέρες, τους κατοίκους των συνηθισμένων περιοχών. Δεν περίσσεψε βέβαια και η υποκρισία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρ. Πρωτόπαππα, να καλεί σε «σεβασμό στο πρόβλημα του πολίτη»(!) και να λέει προκλητικά: «Εμείς τον δείξαμε και αναλάβαμε τις ευθύνες μας» - δήλωσε χτες κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Τι σημαίνει ανάληψη ευθυνών; Η μεταφορά της ευθύνης για τη χτεσινή κρατική ανετοιμότητα στο επιχειρησιακό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και η παραίτηση του επικεφαλής της, Δ. Παπανικολάου. Η ανακοίνωση ανούσιων μέτρων. Η δικαιολόγηση των εργολάβων και του τρόπου με τον οποίο γίνονται τα έργα στον Κηφισό - η «πηγή του κακού» για τα προβλήματα, όπως έχουν ομολογήσει ακόμη και κυβερνητικά χείλη - που θα συνεχίζονται μέχρι το 2004!

Με δεδομένη αυτή την παραδοχή, τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Διυπουργικού Οργάνου στη ΓΓΠΠ, μόνο στάχτη στα μάτια επιχειρούν να ξαναρίξουν στους πληγέντες. Και σίγουρα δεν τους ανακουφίζουν, καθώς και χτες, με βάση το δελτίο της ΕΜΥ, αναμένονταν έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Χτες σταμάτησαν τα δρομολόγια του τρένου, ενώ επιτόπου βρίσκονταν δυνάμεις του Στρατού, της Πυροσβεστικής και εθελοντές.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και ο νέος ΓΓΠΠ, Γ. Γεωργακόπουλος, πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε μέτρα για τις παρακηφίσιες περιοχές, που θα ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου, με την εκτίμηση ότι την Τρίτη δεν υπήρξε έγκαιρη πολιτική κινητοποίηση, ούτε ολοκληρωμένη εφαρμογή των μέτρων. Ο ίδιος είπε ότι οι ζημιές ήταν λιγότερες από αυτές της προηγούμενης πλημμύρας, κυρίως λόγω των μέτρων αυτοπροστασίας που έλαβαν οι πολίτες. Οπως είπε, θα κλείσει η γέφυρα Καλτσώνη και ίσως η Αγ. Αννης. Με εντολή του ΥΠΕΧΩΔΕ, στις όχθες του Κηφισού στις περιοχές Πειραιά, Μοσχάτο, Ρέντη, θα τοποθετηθούν σάκοι με άμμο, ενώ θα προχωρήσουν οι μεταλλικές κατασκευές. Με εντολή του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι εργολάβοι θα διαθέτουν μηχανήματα, σε 24ωρη βάση, εφόσον χρειαστεί. Από τη Δευτέρα, θα λειτουργήσουν σε Ρέντη, Μοσχάτο και Φάληρο, τρία κέντρα εξυπηρέτησης των πληγέντων, με υπαλλήλους από τα συναρμόδια υπουργεία. Τέλος, με εντολή του Κ. Σημίτη θα δοθεί οικονομική επιχορήγηση και έκτακτο προσωπικό στους δήμους, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στο ποτάμι.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μοίρασε υποσχέσεις για αποζημίωση των πληγέντων και είπε πως «αν τα εντεταλμένα όργανα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ήταν στη θέση τους, δε θα είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα. Διότι η υλικοτεχνική υποδομή είχε δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό». Αναφερόμενος στον νέο ΓΓΠΠ, Γ. Γεωργακόπουλο, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε πως θα μιλήσει το έργο του, ενώ επανέλαβε πως μέλημα της κυβέρνησης και με το νέο νόμο για την Πολιτική Προστασία είναι η πρόληψη, κάτι που βέβαια δεν το έχουν δει οι πολίτες και τα γεγονότα το αναιρούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ