Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Τη δυτική υποκρισία καταγγέλλει ο Ιβανόφ

ΜΟΣΧΑ.-

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία για τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τα προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία και στο Αφγανιστάν. Οπως δήλωσε ο Ιβανόφ μετά τις συνομιλίες του με τον εξόριστο Αφγανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Αμπντουλά, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς των φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν δεν προκαλούν την αναμενόμενη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ιβανόφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, παρατήρησε ότι αυτό συνιστά ένα ακόμα παράδειγμα της πολιτικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» που εφαρμόζει η Δύση, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία για το ενδεχόμενο μετατροπής του ελεγχόμενου από τους Ταλιμπάν αφγανικού εδάφους σε σημείο αναφοράς της διεθνούς τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης και της «τσετσενικής τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, η ρωσική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των Τσετσένων στην ορεινή Νότια Τσετσενία. Αεροπλάνα και ελικόπτερα εκτέλεσαν περισσότερες από 150 πτήσεις γύρω από το φαράγγι του Αργκούν και την κωμόπολη Σατόι. Σύμφωνα με αξιωματούχους της διοίκησης των ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο, οι χερσαίες ομοσπονδιακές δυνάμεις έχουν καταλάβει τα στρατηγικής σημασίας υψώματα γύρω από το Σατόι, το τελευταίο προπύργιο των αυτονομιστών στην περιοχή, αποκόπτοντας έτσι τις οδούς ανεφοδιασμού της κωμόπολης. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι σφοδρές μάχες διεξάγονται γύρω από το Σατόι. Ρωσικές στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι περίπου 5.000 αντάρτες και ξένοι μισθοφόροι βρίσκονται παγιδευμένοι στην περιοχή, απέκλεισαν όμως το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν μαζική έξοδο προς τη γειτονική Γεωργία. Παράλληλα, την παραμονή της «Ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας» (έτσι μετονόμασε ο Γέλτσιν τη γιορτή του Σοβιετικού Στρατού, στις 23 Φλεβάρη), οι δυνάμεις ασφαλείας σε όλη τη Ρωσία έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς υπάρχουν φόβοι για τρομοκρατικές ενέργειες από τους Τσετσένους, διότι η μέρα αυτή συμπίπτει με τον εκτοπισμό Τσετσένων στην Κεντρική Ασία στις 23 Φλεβάρη 1944, επειδή είχαν συνεργαστεί με τους γερμανοφασίστες κατακτητές. Η τσετσενική πρωτεύουσα Γκρόζνι θα είναι κλειστή για τους αμάχους μέχρι την 1 Απρίλη, ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης στην Τσετσενία Νικολάι Κόσμαν, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να συνεχιστεί η εξουδετέρωση των ναρκών στην πόλη και να «αποτραπούν οι επιδημίες».

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, που επικαλείται το Επιτελείο των ρωσικών δυνάμεων, η ισλαμική «Διεθνής Οργάνωση Βοηθείας», που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία, έστελνε ξένους μισθοφόρους να πολεμήσουν στο πλευρό των Τσετσένων ισλαμιστών ανταρτών. Η πληροφορία αυτή βασίζεται σε αρχεία των Τσετσένων ανταρτών που ανακαλύφθηκαν στο Γκρόζνι και περιλαμβάνουν διαβατήρια και διπλώματα που έχουν εκδοθεί στο Μπαγκλαντές, την Υεμένη, την Ταϊλάνδη, τη Ζάμπια κλπ.

Τέλος, η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει τη μετάβαση στην περιοχή παρατηρητών του ΟΗΕ, όπως είχε ζητήσει η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μέρι Ρόμπινσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ