Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θυελλώδης η έναρξη της δίκης του Μπαργκούτι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μέσα σε εκρηκτική ατμόσφαιρα άρχισε, χτες, η δίκη του ηγέτη της Φατάχ και μέλους του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Μαρουάν Μπαργκούτι, σε ισραηλινό δικαστήριο. Την ίδια στιγμή, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες έχαναν τη ζωή τους σε ξεχωριστά περιστατικά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ανατινάχτηκε άλλο ένα ισραηλινό τανκ.

«Δε θέλω να ακούσω το κατηγορητήριο. Δεν αναγνωρίζω τη δικαιοδοσία αυτού του δικαστηρίου και της ισραηλινής Δικαιοσύνης. Είναι δικαστήριο της ισραηλινής κατοχής. Είμαι μαχητής της ελευθερίας και εκλεγμένος πολιτικός του παλαιστινιακού λαού. Δεν είμαι εγκληματίας. Δε θα πρέπει εγώ να είμαι σε δίκη αλλά το κράτος του Ισραήλ. Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη διαδικασία για να αναδείξω τα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Αυτά ήταν, συνοπτικά, τα πρώτα λόγια του Μαρουάν Μπαργκούτι, όταν προσήλθε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ισραηλινού δικαστηρίου στο Τελ Αβίβ.

Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο παρευρίσκονταν δεκάδες δημοσιογράφοι, συγγενείς θυμάτων επιθέσεων αυτοκτονίας αλλά και τα παιδιά του Μαρουάν Μπαργκούτι. Μετά τα πρώτα του λόγια, ακολούθησε πανδαιμόνιο, και ο ισραηλινός στρατός τον απομάκρυνε για να μη μιλήσει σε δημοσιογράφους, ενώ τουλάχιστον δύο από τα παιδιά του πηδούσαν από έδρανο σε έδρανο καλώντας τον. Ο ίδιος οργισμένος, μόλις επαναλήφθηκε η διαδικασία, δήλωνε: «Ντροπή στο κράτος του Ισραήλ, δε με έχετε αφήσει ούτε για ένα λεπτό να δω τα παιδιά μου».

Ενταση στη Γάζα

Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν όταν τανκ πάτησε πάνω σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κοντά σε φυλάκιο στο σημείο ελέγχου Κισουφίμ, δίπλα στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είχαν προηγηθεί πυρά εναντίον του φυλακίου, που ανάγκασαν τους στρατιώτες να το πλησιάσουν. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Επιτροπή Λαϊκής Αντίστασης, μια ομπρέλα που καλύπτει, σχεδόν, όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Λίγο αργότερα, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε από πυρά ενόπλου, κοντά στον εποικισμό Νιτζανιτίν. Την ευθύνη της επίθεσης του ενόπλου, που στη συνέχεια σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα.

Επίσης, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, για λίγο, στη Ράφα και στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στο ιατρικό κέντρο της Μπέιτ Λαχίγια, όπου έθεσαν υπό κράτηση μέρος του προσωπικού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την παλαιστινιακή Επιτροπή Ιατρικής Ανακούφισης, το Κέντρο παρέμενε υπό κατάληψη μέχρι το βράδυ.

Ασθενοφόρα ήταν ο στόχος του ισραηλινού στρατού και στη Νάμπλους, όπου κακοποιήθηκε ο οδηγός του, ενώ στη γύρω περιοχή συνελήφθησαν 4 Παλαιστίνιοι.

Εντός Ισραήλ, ο ΥΠΕΞ Σιμόν Πέρες χαρακτήριζε «θαύμα» την εξουδετέρωση από πυροτεχνουργούς του ισραηλινού στρατού ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου, που εντοπίστηκε με τη βοήθεια πολιτών, στο βόρειο Ισραήλ, καθώς, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία περιείχε 600 (!) κιλά εκρηκτικών. Ενόψει των γιορτασμών για την εβραϊκή πρωτοχρονιά, τα μέτρα ασφαλείας σε όλο το Ισραήλ είναι ασφυκτικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Αμπάς αποκηρύσσει και επίσημα την ένοπλη εξέγερση... (2004-12-15 00:00:00.0)
Κυβερνητικός ανασχηματισμός και μετά εκλογές; (2004-12-02 00:00:00.0)
Καθημερινότητα ο θάνατος (2002-12-13 00:00:00.0)
Δεύτερη επέτειος με ανυπακοή στην κατοχή (2002-09-28 00:00:00.0)
Θρίλερ με την τύχη του Μ. Μπαργκούτι (2002-07-13 00:00:00.0)
Σε μια κλωστή... (2001-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ