Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Με στρατιωτικά μέτρα επιχειρείται ο τερματισμός των ταραχών...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-

Εκατοντάδες πάνοπλοι στρατιώτες «σφράγισαν» χτες την είσοδο προς τη βόρεια πόλη της Νιγηρίας, Καντούνα, επιχειρώντας να σταματήσουν τις βίαιες συμπλοκές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο 48ωρο ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 25 ατόμων. Αφορμή των ταραχών είναι η επιβολή του ισλαμικού νόμου (Σαρία), στην οποία ωστόσο αντιτίθεται έντονα το 40% του πληθυσμού της πόλης που έχουν χριστιανικό θρήσκευμα. Ωστόσο, τα επιπλέον σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν θύμιζαν έντονα την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη, Στέφεν Σεκάρι, απαγορεύτηκε η κίνηση στους δρόμους στο κέντρο και στα προάστια της πόλης, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις έστησαν οδοφράγματα έξω από την πόλη, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την πρόσβαση ντόπιων και ξένων δημοσιογράφων στην πόλη Καντούνα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε πως όλοι οι επιχειρηματίες διατάχθηκαν να κατεβάσουν ρολά στις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά, ενώ ζητήθηκε από τους κατοίκους της πόλης να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους! Πάνοπλες ομάδες στρατιωτών περιπολούσαν σε κάθε κεντρικό πλην έρημο δρόμο της πόλης. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλέστηκε το ίδιο πρακτορείο, υποστήριξαν πως σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων συνεχίζονταν και χτες σε ορισμένα σημεία της Καντούνα.

Η επιβολή της Σαρία, που επισήμως τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα στη βόρεια γειτονική πολιτεία Ζαμφάρα, εξελίσσεται σε ζέον ζήτημα σε μία χώρα 120.000.000 κατοίκων, όπου εκδηλώνονται αιματηρές φυλετικές και θρησκευτικές ταραχές ιδιαίτερα από τον περασμένο Μάη, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος ο Ολουσεγκούν Ομπασάνγκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ