Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ουδέν νεώτερο» ως συνήθως

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Ετοιμος να επαναδιαπραγματευτεί τα εδάφη από τα οποία θα αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ο Εχούντ Μπάρακ προς τους Παλαιστινίους, σπεύδοντας, όμως, να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για την Ιερή Πόλη ή τα περίχωρά της.

Αυτή φαίνεται ότι ήταν η ουσία του μηνύματος που απέστειλε στον Γιάσερ Αραφάτ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μέσω του Ντένις Ρος. Ο Μπάρακ φέρεται να κατέστησε σαφές ότι η Ιερουσαλήμ και η ευρύτερη περιφέρειά της δεν πρόκειται ουδέποτε να τεθεί σε διαπραγμάτευση ή να παραχωρηθεί στους Παλαιστινίους. Ο Ντένις Ρος, από την πλευρά του, ο οποίος αργά το βράδυ της Δευτέρας συναντήθηκε με τον Εχούντ Μπάρακ, και χτες με τον Γιάσερ Αραφάτ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «χρειάζεται ακόμη πολλή δουλιά για να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Στη Μέση Ανατολή βρίσκεται και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο ντ'Αλέμα, ο οποίος συναντήθηκε, χτες, με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ, προερχόμενος από την Ιορδανία, όπου είχε συνομιλίες με τον Ιορδανό ομόλογό του Αμπντέλ Ραούφ Ραουάμπε. Τόσο ο Ραουάμπε όσο και ο Ασαντ φέρονται να ζήτησαν από τον ντ' Αλέμα να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στις ειρηνευτικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Απεργία και επεισόδια

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, χτες, οι 18.000 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Αυτόνομα Εδάφη απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της Παλαιστινιακής Αρχής να περικόψει κατά 10% τις, ήδη, πενιχρές συντάξεις τους. Σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, χτες, στην πόλη της Γάζας, έξω από το υπουργείο Παιδείας, η παλαιστινιακή αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές, που είχαν τη συμπαράσταση και των Παλαιστινίων φοιτητών, με αποτέλεσμα να γίνουν 3 συλλήψεις και να τραυματιστούν 3 διαδηλωτές.

Την ίδια στιγμή, η παλαιστινιακή αστυνομία επέδραμε σε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς της Χεβρώνα, προκειμένου να κατασχέσει οποιοδήποτε οπτικό υλικό είχε σχέση με τα επεισόδια. Οι απεργοί ζητούν και την παραίτηση του Παλαιστινίου υπουργού Παιδείας, Γιάσερ Αμρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ